StoryEditor
šef delegacije EU u bih

Sattler: "BiH bilježi skroman napredak u vladavini prava, s tim ne može u EU"

Piše hina  /  05.06.2023., 12:52h

Bosna i Hercegovina zabilježila je tek skromna poboljšanja na planu vladavine prava što je nedostatno za ambicije te zemlje da postane članicom Europske unije, upozorio je u ponedjeljak šef delegacije EU u toj zemlji Johann Sattler pozvavši na poduzimanje dodatnih napora kako bi se to stanje promijenilo.

Tijekom konferencije o stanju pravosuđa u BiH održane u Sarajevu Sattler je kazao kako su poduzeti napori do sada dali "ograničene" rezultate a nešto vidljiviji učinci postignuti su u borbi protiv oganiziranog kriminala no i to je rezultat pojačane međunarodne suradnje.

Policija u BiH otvorila je niz velikih istraga i provela uhićenja osoba povezanih s organiziranim kriminalnim skupinama čiji su članovi komunicirali zaštićenim aplikacijama. Njihov je sadržaj otkriven zahvaljujući suradnji policija zapadnih država nakon što su informatički stručnjaci "probili" enkripciju koja je kriminalcima godinama davala osjećaj sigurnosti pa su prikupljeni podaci o njihovim kontaktima i kaznenim djelima u koja su umiješani.

Zadnji je takav slučaj uhićenje načelnika sarajevske općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića. On je u svibnju pritvoren pod sumnjom da je ulaganjem u nekretnine "prao" novac kojega su kriminalci zaradili preprodajom droge.

"U slučajevima organiziranog kriminala i korupcije na visokoj razni nakon dugo vremena imamo napredak. Uglavnom su to rezultati postignuti zahvaljujući dešifriranju 'Sky' aplikacije", kazao je Sattler dodajući kako treba očekivati nove istrage i uhićenja.

Sadašnje vlasti u BiH, formirane nakon izbora 2022. godine, od kojih Europska unija očekuje puno Sattler je pozvao da odlučnije djeluju na provedbi 14 prioritetnih zadaća što ih je kao preduvjet za otvaranje pregovora o članstvu definirala Europska komisija.

Među tim preduvjetima su i izmjene zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću te o sprječavanju sukoba interesa čiji je cilj smanjiti prostor za korupciju i ojačati integritet pravosuđa odnosno sudaca i tužitelja.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 07:16