StoryEditor

Šatorović: Ne može porez biti isti za bogate i siromašne

Piše D  /  27.07.2020., 01:07h

Predsjednik Sindikata Selvedin Šatorović je u izjavi za medije kazao da je bilo neformalnih pregovora s predstavnicima Vlade FBiH, ali da se u biti ne može pregovarati o odredbama Zakona o radu jer, kako je kazao, takvo zakonsko rješenje apsolutno neprihvatljivo.

Po njegovim riječima, Sindikat zahtijeva da se umjesto priče zakona o radu priča o minimalnoj cijeni rada, da se donese odluka da 1.000 KM bude najniža cijena rada, pa tek nakon toga smanjenje opterećenja rada u smislu da se rasterete poslodavci, a također, ono čega poslodavci budu rasterećeni ne ide ponovno u profit poslodavaca, nego da ide u profit radnika.

- Nigdje na svijetu ne postoji situacija da je porez na dobit 10 posto i porez na dohodak 10 posto. Onaj koji ima dobit 90 milijuna KM plaća 10 posto i onaj koji ima plaću od 400 KM plaća isto 10 posto. To nije pravljenje socijalne države već je to pravljenje države za nekoliko bogatih obitelji i to ne može proći - kazao je Šatorović.

Podsjeća da su dobili podršku sindikata radnika iz regije , ali i iz Bruxellesa, te navodi da ni jedna država nije krenula u izmjenu radnog zakonodavstva na ovakav način.

- Ni jedna država se ne bori protiv pandemije koronavirusa tako da kompletan teret krize padne na pleća radnika – naglasio je Šatorović.

Mišljenja je da „oni“, odnosno Vlada FBiH, definitivno neće povući Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, ali očekuje da Parlament FBiH sutra ne usvoji takva zakonska rješenja, jer, kaže, imaju obećanja čelnih ljudi političkih opcija u Parlamentu.

- Politika je čudo. Ako se nešto ne preokrene u naredna 24 sata, ako dođe do usvajanja takvog zakonskog rješenja, Sindikat će biti prinuđen napraviti generalni štrajk na razini Federacije, a za to će odgovornost snositi Vlada FBiH – rekao je Šatorović.

Smatra da Vlada u tehničkom mandatu ne bi trebala donositi krucijalne zakone i parlamentarna većina treba to sutra jasno kazati. Očekuje da proradi njihova svijest, jer, „sutra i njihovo dijete može doći u situaciji da radi za plaću od 400 KM“.

Zbog epidemije koronavirusa na prosvjedima je bilo do 100 osoba, uz poštivanje mjera sigurnosti, nošenje maske i držanja distance.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 16:12