StoryEditor

Sastanak u Vladi FBiH: Aluminij doživljava finalnu krizu

Piše D  /  17.06.2019., 03:06h

Ministrica financija FBIH Jelka Milićević je poručila da se na sastanku prebacivala odgovornost i da je osjetila nemoć Vlade da zaštiti svoj udio te dodala kako su svi suočeni sa mogućnošću gubitka tisuću radnih mjesta.

Direktor Aluminija Držane Pandža je kazao da ta kompanija doživljava finalnu krizu i da ovako više ne može poslovati jer su gubici preveliki i da je potrebno konačno rješenje.

Džindić je, pak, kazao da će predstavnici Vlade FBiH i resorno ministarstvo u sljedećih desetak dana pozvati sve predstavnike dioničara Aluminija za iznalaženje dugoročnog rješenja.

"Mi ćemo poslati zahtjev i Vladi Republike Hrvatske koja je vlasnik 12 posto dionica, ali i ostalim dioničarima. Do kraja ovoga tjedna ćemo sjesti i predložiti odgovarajuće zaključke, prezentirati model koji smo prezentirali i radnoj grupi", kazao je Džindić.

Federalni ministar je naveo zaključke na kojima će se raditi. Kaže i kako Vlada FBiH nema potpunu moć odlučivanja u Aluminiju.

Prvi zaključak je da se Aluminij zadužuje da pokrene traženje strateškog partnera iz ovog sektora.

"Zadužuje se UO i uprava Aluminija da poduzme sve aktivnosti i pripremne radnje za otvaranje stečajnoj postupka, te mogućnost kontroliranog stečaja uz postupno smanjenje proizvodnje. To je varijanta ako prva i druga opcija ne krenu smjerom kojim želimo", dodao je.

On je kao četvrti zaključak naveo zaduženje Upravnom odboru i upravi Aluminija da iznesu pripreme i program koji će koristiti u slučaju gašenje proizvodnje i financijsku konstrukciju.

"Uprava i UO moraju donijeti i usvojiti program i dostaviti ga Vladi FBiH kako bi imalo sve spremno ako varijante 1 i 2 ne dožive uspjeh", poručio je Džindić.

Kao peti zaključak se navodi odluka da se tijekom ovoga tjedna održi sastanak sa upravom Elektroprivrede u Sarajevi i Elektroprivrede HZHB s ciljem pronalaska mogućnosti za snabdijevanje električnom energijom.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 22:25