Article_Top_970x250

"Sastanak SDA, SNSD-a i HDZ-a danas, najkasnije sutra"

Snježana Novaković Bursać:

"Sastanak SDA, SNSD-a i HDZ-a danas, najkasnije sutra"

sij 14, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

U Sarajevu bi već danas, a najkasnije sutra, trebao biti održan sastanak predstavnika SDA, SNSD-a i HDZ-a s ciljem otklanjanja nedoumica u vezi s imenovanjem Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, rekla je predsjedateljica Kluba SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać.

"Sastanak će sigurno biti održan danas ili najdalje u srijedu, ali svakako prije treće redovne sjednice. To predstavlja jednu vrstu redovnih sastanaka, mada u ovom trenutku imamo konkretnu temu koja ne spada u uobičajene međustranačke dogovore", izjavila je Bursać.

Ona je dodala da su SDA i SBB prilikom djelovanja Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara izrazili konkretnu suzdržanost o pitanju podrške jednom od ministara koji nije izabran i najavile potrebu dodatnog stranačkog usuglašavanja.

"S obzirom na to da mi s nekoliko stranaka zajedno djelujemo na zajedničkom nivou, smatramo da bi na tom nivou trebalo nastaviti razgovore i pokušati doći do konkretnog rješenja. Nas prije svega interesura što to konkretno oni zamjeraju, jer je Božović prošao sve provjere, a s druge strane, ne postoje formalno-pravne prepreke za izbor. Konkretno mislim na odluke sudova, da nije osuđivan, niti se vodi proces protiv njega", istakla je Bursać.

Bursać nije mogla precizirati vrijeme održavanja sastanka, ali je uvjerena da bi najranije trebao biti održan danas u Sarajevu.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebao bi u četvrtak, 16. siječnja, odlučiti hoće li Mlađen Božović, kojeg je predložio DNS, biti imenovan za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH.

Komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za pripremu izbora Vijeća ministara početkom siječnja nije podržala Božovićevo imenovanje za ministra, ali ova odluka nije obavezujuća za Zastupnički dom.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik upozorio je da bi ponovno osporavanje Božovićevog izbora značilo novu krizu u BiH.

Dnevnik.ba