MOSTAR, 27. srpnja (FENA) – Sastanku oko formiranja vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ), koji je u Mostaru održan na inicijativu HDZ-a 1990, odazvali su se SDP BiH i NiP, dok nije sudjelovao nitko iz HRS-a, ali ni HDZ-a BiH. (Foto FENA/Branka Soldo)BRANKA SOLDO -
StoryEditor
formiranje vlasti

Sastanak o formiranju vlasti u HNŽ-u: Previše kalkuliranja i neodgovornosti

Piše fena  /  27.07.2023., 16:20h

Sastanku oko formiranja vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ), koji je u Mostaru održan na inicijativu HDZ-a 1990, odazvali su se SDP BiH i NiP, dok nije sudjelovao nitko iz HRS-a, ali ni HDZ-a BiH.

- Kada smo pripremali sastanak on je konzultiran i dijelom pripreman s dosadašnjim predsjednikom ŽO HDZ-a BIH Stjepanom Boškovićem.  Za njega su iz HDZ-a BiH znali i trebali su doći kao stranka bez koje nitko ne može formirati vlast u HNŽ-u – rekao je novinarima predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović.

On je dodao da je sastanak organiziran kako bi se utvrdilo postoji li iskrena želja i cilj kod partnera da dođu do većine u HNŽ-u. Još je naglasio da su, kao stranka, ovome poslu pristupili vrlo ozbiljno radeći na programu koji su danas planirali ponuditi svima pozvanima.

- Iznenađen sam nedolaskom HRS-a koji svojim legitimitetom od dva zastupnika ima važnu ulogu u ovoj županiji. Nitko se nema pravo skrivati i uživati u benefitima populističkog, oporbenog ponašanja, jer ako želimo odgovornost i napredak ove županije, krajnje je vrijeme da se uozbiljimo – smatra Cvitanović.

Ističe da je previše kalkuliranja, želje za zadržavanjem postojećeg stanja, kao i neodgovornosti prema onima koji su ih birali.

Predsjednik ŽO SDP-a HNŽ Ismet Lulić dodaje da nitko nema luksuz da se ne odaziva na sastanke za formiranje nove Vlade.

- Netko ima za pravo reći da neće doći na sastanak jer nije dobio službeni poziv, a kada ga dobije onda ga nije dobio od onoga od koga je očekivao. Nemamo pravo stavljati ruke na oči i ne gledati na probleme koji se skupljaju godinama – podvukao je on.

 

 

Pritisci i zavrtanja ruku

Kako je rekao Lulić, do njega je došla informacija da postoji neka vrsta pritiska na pojedine zastupnike.

- Volio bih da se uključe tu pravosudni organi, tužiteljstvo i policija, da ispitaju te navode. Kada god postoje glasine, uvijek se iz toga izrodi nešto. Nitko nema pravo igrati se s voljom građana – smatra Lulić koji nije htio govoriti detaljnije jer je zasad samo riječ o glasinama.

Cvitanović napominje da je zavrtanja ruku u ovoj županiji uvijek bilo.

- Ja sam smijenjen s mjesta ministra u ovoj županiji u koaliciji s HDZ-om i SDA, zato znam kako te koalicije funkcioniraju. U ovoj županiji je zavrtanje i kupovina i pravljenje ljudi ‘papcima‘ već tradicija i naravno da postoje i danas, da se vrlo ozbiljna politička korupcija provodi, da se vrlo ozbiljno trguje legitimitetom. Tko su ti ljudi, vidjet ćemo vrlo brzo – istaknuo je on.

 

Razgovori s SDA?

Cvitanović je, na upit novinara, podvukao da nikada nije rekao kako neće razgovarati s SDA, navodeći da su se ipak danas sastale stranke koje su, po njegovoj procjeni, imale kapacitet donijeti bitnu promjenu u ovoj županiji.

- Riječ je o politikama za koje procjenjujemo da u sebi imaju više euroatlantskog štiha. Razgovarat ćemo sa svima koji nas pozovu na razgovore, ali u SDA-u se moraju promijeniti neke stvari. Previše je fundamentalističkih izjava, previše populizma – ističe on.

Dodaje da nisu opterećeni time jesu li vlast ili oporba sve dok se stvari pomiču s mrtve točke. Neki principi iz njihovog programa, navodi Cvitanović, moraju biti zadovoljeni ako će HDZ 1990 biti dio nove vlasti.

Na upit novinara je li istina da se na visokoj razini vode razgovori između SDA i SDP-a o navodnoj koaliciji, Lulić kaže da nema tu informaciju, što samo po sebi dovoljno govori.

- Poznavajući svoju stranku, mislim da bih bio upoznat s time – rekao je Lulić.

Podsjećamo, za formiranje vlasti u HNŽ-u potrebna je dvotrećinska većina. HDZ BiH ima najviše mandata, 11, slijedi SDA sa sedam, HDZ 1990 i SDP imaju po tri, HRS i DF po dva, a NES i NIP po jedan mandat.

Aktualna Vlada HNŽ-a imenovana je nakon izbora 2014. godine tako da se sada nalazi u petoj godini tehničkog mandata.

Dnevnik.ba

21. srpanj 2024 21:13