Article_Top_970x250

Sastanak G20 u sjeni sukoba SAD-a s Kinom i Iranom

u uzavrelom ozračju

Sastanak G20 u sjeni sukoba SAD-a s Kinom i Iranom

lip 27, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot via HRT

Sastanak skupine G20 u petak i subotu u japanskoj Osaki održava se u uzavrelom ozračju obilježenom borbom SAD-a s Kinom za gospodarsku i tehnološku dominaciju i rastom napetosti s Iranom.

Među šefovima država i vlada koji zajedno predstavljaju 85 posto svjetskog BDP-a, pozornost će kao i na prošlogodišnjem summitu u Buenos Airesu biti usmjerena na istu dvojicu - Donalda Trumpa i Xija Jinpinga.

Dok Washington povećava carine na uvoz kineske robe i prijeti da će je uskoro cariniti svu, američki i kineski predsjednik planiraju u Osaki obnoviti dijalog.

Svjetski gospodarski rast mogao bi se zaustaviti zbog njihova sukoba, koji se intenzivirao zbog američkih sankcija kineskom divu Huaweiju.

Tek će se vidjeti hoće li Peking biti spreman učiniti neku gestu, ponajprije kada je riječ o tehnološkom sektoru. I hoće li Trump odustati od borbene gospodarske retorike koja mu je toliko draga u trenutku kad kreće u kampanju za reizbor 2020.

Po mišljenju Matthewa Goodmana iz Centra za strateške i međunarodne studije u Washingtonu, u Osaki su "moguća tri rezultata". Prvi je potpisivanje sporazuma, što nije vjerojatno, ali nije nemoguće kada je riječ o Donaldu Trumpu, bivšem građevinskom magnatu koji voli dogovore, ako je moguće dobro medijski praćene.

Drugi je potpuni fijasko, sve do otkazivanja sastanka. Treći, najvjerojatniji, jest "primirje" poput onog sklopljenog tijekom sastanka G20 u Buenos Airesu, koje je na kraju iznenada propalo.

Po mišljenju Alice Ekman, koja se bavi Kinom u Francuskom institutu za međunarodne odnose, "napetosti su takve da će, čak i ako se postigne dogovor, a to se danas ne može znati, one ostaviti traga". Sastanak G20 "ne treba postati klub za bilateralni sukob Kine i Sjedinjenih Država", poručuju u međuvremenu iz ureda francuskog predsjednika.

Sukob Washingtona s Iranom najteža je međunarodna kriza u ovom trenutku.
Kina je saveznica Teherana i jedan od glavnih uvoznika iranske nafte. Europska unija i Rusija pozivaju da se poštuje međunarodni nuklearni sporazum sklopljen s Iranom 2015., za koji Trump više ne želi ni čuti, a kojeg se sada želi riješiti i Iran. Domaćin sastanka G20, Japan, pokušao je posredovati, no to mu nije uspjelo.

Mogu li Europljani, zapetljani u teške interne pregovore oko vodećih dužnosti u EU-u i ECB-u, te i sami meta trgovinskih 'packi' SAD-a, imati utjecaja na spor koji se neumoljivo pogoršava, u svjetlu napada na tankere, srušeni dron i u posljednji tren otkazane američke zračne napade.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je da će se odvojeno sastati s Trumpom na margini sastanka G20 kako bi razgovarali o iranskom pitanju.

SAD je u ponedjeljak uveo nove financijske sankcije najvišim dužnosnicima iranskog režima, uključujući ajatolaha Alija Hamneija.

- Nastavit ćemo povećavati pritisak na Teheran - poručio je Trump.

Ta strategija odgovara Saudijskoj Arabiji, velikom iranskom regionalnom suparniku i članici G20, ali se nimalo ne sviđa Moskvi. Vladimir Putin moći će o tome razgovarati s Trumpom u Osaki jer je ondje predviđen njihov bilateralni sastanak, prenosi HRT.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250