StoryEditor
razgovori

Sastanak bošnjačkih i srpskih opozicijskih stranaka: Uzajamno uvažavanje uz poštovanje postojećeg ustavnog okvira BiH

Piše desk  /  07.12.2021., 16:58h
U Parlamentarnoj skupštini BiH sastali su se, predstavnici Trojke i opozicije iz Republike Srpske, priopćili su iz Naše stranke.

Sastanku su prisustvovali Edin Forto, Sabina Ćudić i Predrag Kojović iz Naše stranke; Nermin Nikšić i Denis Bećirović iz SDP-a BiH; Elmedin Konaković iz Naroda i pravde, Mirko Šarović iz SDS-a, Branislav Borenović iz PDP-a i Aleksandar Glavaš iz DNS-a.

Oni su naglasili da je održavanje izbora 2022. neupitno te da će zajedno inzistirati na transparentnim i poštenim izborima. Ocijenili su prijetnje vladajućih stranaka (SNSD i HDZ) o neodržavanju izbora neprihvatljivim. Pozvali su sve relevantne domaće i međunarodne institucije da se osigura tehnološka podrška održavanju izbora, koja će spriječiti izborne krađe, priopćili su, prenosi Klix.

Predstavnici šest opozicionih stranaka rekli su da su zajedno orijentirani na budućnost zemlje s fokusom na ekonomski napredak i razvoj te beskompromisnu borbu protiv korupcije na nivou BiH, kao i u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Započeli su razgovore o 14 prioriteta koje BiH mora ispuniti za dobijanje kandidatskog statusa te istakli spremnost za ubrzavanje europskog puta BiH.

Posebno su naglasili da BiH ima samo dvije mogućnosti: sukob koji nudi vladajuća koalicija SNSD, SDA, HDZ ili suradnja i uzajamno uvažavanje uz poštovanje postojećeg ustavnog okvira BiH, a sudionici razgovora čvrsto su opredijeljeni za mir, stabilnost i budućnost.

"Za nas razgovori nemaju alternativu", poručili su.

Komunikacija tzv. Državne šestorke posebno je bila aktivna u proljeće ove godine, a posve je zamrla u ljeto, nakon što je visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 10:17