Article_Top_970x250

Sastanak 16+1: 'Ovo je kruna posjeta kineskog izaslanstva!'

Hrvatska domaćin ovogodišnjeg sastanka

Sastanak 16+1: 'Ovo je kruna posjeta kineskog izaslanstva!'

tra 12, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Grgo Jelavić/Pixsell

Šefovi vlada 16+1 država se sastaju jednom godišnje, a Hrvatska je odabrana za domaćina ovogodišnjeg sastanka na 7. sastanku održanom u Sofiji u srpnju 2018. Ovo je prilika i za mnoge gospodarstvenike.

Kineski premijer Li Keqiang susret će se u četvrtak u Dubrovniku sa premijerima zemlja istočne i srednje Europe na summitu "16+1". Domaćin summita biti će hrvatski premijer Andrej Plenković koji je istaknuo kako je ovaj skup omogućio manjim državama da grade i razvijaju odnose s Kinom te svima poželio dobrodošlicu, piše N1.

Šefovi vlada 16+1 država se sastaju jednom godišnje, a Hrvatska je odabrana za domaćina ovogodišnjeg sastanka na 7. sastanku održanom u Sofiji u srpnju 2018.

Ovogodišnji sastanak održat će se pod nazivom "Otvorenošću, inovacijom i partnerstvom gradimo nove mostove." 

Kineska strana ranije je istaknula da smatra da ovakvi sastanci imaju veliko značenje za promicanje stabilnog i dugoročnog razvoja suradnje. kao i odnosa Kine i Europe.

Sastanak će se održati u dva dijela, politički skup te gospodarski forum na kojem će sudjelovati više od 1000 sudionika.

Kako je rekao predsjednik HGK Luka Burilović u razgovoru za N1, ovo je prilika za brojne gospodarstvenike iz Hrvatske.

- Ovo je najveći skup gospodarstvenika možda ikada održan u Hrvatskoj. Današnji dan, ovaj summit je kruna posjeta kineskog izaslanstva Hrvatskoj. Danas je prilika i za privatni sektor, već su u tijeku poslovni sastanci između kineskih i hrvatskih tvrtki. Očekujemo danas i potpisivanje oko šest ili sedam konkretnih ugovora o konkretnim projektima. Privatna kineska i većinski privatna hrvatska tvrtka, primjerice ugovaraju projekt izgradnje stadiona na Kantridi i pratećih objekata u Rijeci - rekao je Burilović.

Na summitu će osim Hrvatske i Kine sudjelovati još Bugarska, Češka, Estonija, Latvija, Litva, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Albanija, BiH, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija, prenosi 24sata.hr.

Dnevnik.ba