StoryEditor

Sassoli kandidat socijaldemokrata za predsjednika Europskog parlamenta

Piše D  /  03.07.2019., 07:07h

Sassoli je po izboru izjavio da je počašćen time što su ga socijaldemokrati kandidirali za čelni položaj u parlamentu te da se pri izboru vodila vrlo sadržajna rasprava "o budućnosti Europe i idućim koracima", prenosi Hina.

"Imamo mogućnost započeti legislaturu sa socijalističkim predsjedništvom", istaknuo je Sassoli, član Demokratske stranke.

Talijan ima velike izglede biti izabran za predsjednika parlamenta s obzirom da je ranije tijekom večeri čelnik pučana (EPP) Manfred Weber izrazio spremnost njegove grupacije da radi ravnoteže u toj instituciji podrži kandidata socijalista.

"Normalno je prepustiti mjesto nakon dvije i pol godine EPP-ovog predsjedanja Europskim parlamentom. Zahvaljujemo Tajaniju na njegovom radu. Sad je na socijalistima da istaknu svoje kandidate i mi ih čekamo"., rekao je Weber na konferenciji za medije u Strasbourgu i najavio je da će razgovarati sa čelnicom socijalista Garcijom "kako bi pripremili sutrašnju sjednicu". 

"Spremni smo provjeriti kandidate sa socijalistima i podržati ih", rekao je čelnik pučana. 

Socijalisti u devetom sazivu Europskog parlamenta od 751 mjesta za sada, odnosno do odlaska zastupnika iz Ujedinjenog Kraljevstva, imaju 153 zastupnika, a pučani 182 zastupnika.

Službeni kandidati za predsjednika Europskog parlamenta su i Ska Keller ispred Zelenih, Čeh Jan Zahradil iz redova Europskih konzervativaca i reformista te kandidatkinja ljevice (GUE/NGL), Španjolka Sira Rego.

Europarlamentarci o predloženim kandidatima glasaju u srijedu od devet ujutro na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 09:56