Article_Top_970x250

Šarović: Trebamo reći zbog čega to vrijedi ulagati u BiH

Ministar vanjske trgovine

Šarović: Trebamo reći zbog čega to vrijedi ulagati u BiH

svibnja 08, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je izjavo novinarima da je zadovoljan dosadašnjim tijekom Godišnjeg sastanka EBRD-a, napomenuvši da bi se na sjednici guvernera, koja će uslijediti, trebale donositi najvažnije odluke koje se tiču investicija u 2019. godini.

- Barem kako je najavio Suma Chakrabarti na sinošnjem sastanku s predsjedateljem i zamjenicima predsjedatelja Vijeća ministara BiH. On je najavio za BiH 400 milijuna eura, što je duplo veći iznos od dosadašnjeg ulaganja EBRD-a u BiH.

Mislim da je to fantastično, ali očito da je lopticu prebacio na nas. Otprilike je rekao, ukoliko vi budete sposobni, ažurni, možete računati na 400 milijuna - kazao je Šarović. Važnim je ocijenio inicijativu za što veće povezivanje o kojoj se govorilo i na ministarskoj sesiji.

- Ne samo kroz CEFTA-u, ne samo ove političke rasprave, već formiranje jedne vrste shengen zone, ali za zapadni Balkan. To je ozbiljno rečeno sa više mjesta, znači zona slobodnog kretanja roba, kapitala  i ljudi  – naveo je ministar Šarović.

Dodao je kako mu se čini da će u fokusu, u nekom narednom vremenu, biti ta jedna nova agenda za zapadni Balkan koja će podrazumijevati mnogo toga više nego što je samo zona slobodne trgovine.

Kaže da to podržava i raduje se, dodajući da će to vjerojatno sada biti predmet rasprava u narednim tjednima i mjesecima. Najavio je da se za sutra očekuje predstavljanje Bosne i Hercegovine.

- Vidjet ćemo kako smo se pripremili. Imaju svoje sesije i druge zemlje i one se predstavljaju. Mi bi trebali biti najbolji, da kažemo zbog čega vrijedi ulagati u BiH, koji su to sektori koji su konkurentni u odnosu na druge – smatra Šarović. Podsjetio je da je BiH izabrala nekoliko sektora, kao što je IT sektor, sektor industrije namještaja, turizma, sektor metalne industrije. 

- Ima i drugih važnih sektora. Mislim da ćemo se dobro predstaviti. Te sektore neće predstavljati političari nego oni koji su najzaslužniji što su te grane industrije u BiH sada u ekspanziji i izvozno orijentirane. Svi ćemo biti tu prisutni i nadam se da će to biti zapaženo – zaključio je Šarović, prenosi FENA.

Dnevnik.ba