Article_Top_970x250

Šarović: Spreman sam biti novi predsjedatelj Vijeća ministara

formiranje vlasti

Šarović: Spreman sam biti novi predsjedatelj Vijeća ministara

srp 23, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izjavio je nakon sjednice Vijeća ministara BiH da je očito da je na sceni politički neuspjeh da se za osam mjeseci, od izbora, formira Vijeće ministara BiH.

- Moguće je da Vijeća ministara nećemo imati za neki duži period odnosno sve je moguće. Moj je osjećaj da će taj neuspjeh potrajati jer postojeće političke opcije ne mogu uspostaviti tu kemiju odnosno da konstituiraju Vijeće ministara. U tom slučaju će se tražiti druga rješenja - kazao je Šarović, koji dolazi iz Srpske demokratske stranke (SDS).

Poručio je da ova stranka neće stajati po strani i gledati šta ko radi.

- Razgovarat će se o drugim političkim opcijama i vidjet ćemo do čega će doći - rekao je Šarović, prenosi Fena.

Ukoliko postoji adekvatna parlamentarna većina odgovorio je da je spreman biti novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Prije toga, naglašava, treba stvoriti parlamentarnu većinu.

Govoreći o drugim aktuelnim temama rekao je da je Vlada Republike Srpske prije deset dana dostavila suglasnost na verziju zakona o električnoj energiji i plinu, te je suglasna da ide u daljnju proceduru.

- Sada je na potezu Federacija BiH. Znači Republika Srpska je dala svoju suglasnost, Federacija još ne. Prije nekoliko dana sam imao sastanak s premijerom Federacije Fadilom Novalićem i resornim ministrom Nerminom Džindićem i vidjet ćemo kakav će njihov odgovor biti - kazao je Šarović.

Osim navedenog, istaknuo je da s Hrvatskom Bosna i Hercegovina ima nekoliko važnih pitanja koja se trebaju rješavati u narednom periodu, a odnose se na granicu s Hrvatskom na sjeveru i gradnju Pelješkog mosta.

- Gradnja ovog mosta je prije svega interes Hrvatske. BiH i njena oba entiteta trebalo bi interesirati izlaz na otvoreno more. Veći je interes svakom čovjeku u RS-u i FBiH da se bori za izlaz na otvoreno more nego da štiti interes da se gradi Pelješki most - mišljenja je Šarović.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250