StoryEditor

Šarović: SDS je protiv Dodika i Pelješkog mosta

Piše D  /  18.07.2019., 10:07h

Riječ je, naime, o Posebnoj sjednici zakazanoj nakon što je Predsjedništvo BiH u utorak s dva glasa "za", bošnjačkih članova Željka Komšića i Šefika Džaferovića, i jednim glasom "protiv" (Milorad Dodik) usvojilo Zaključak o stavu Bosne i Hercegovine u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna - Pelješac od strane Republike Hrvatske.

U skladu s Ustavom BiH, predsjedavajući i član Predsjedništva Milorad Dodik pokrenuo je pitanje zaštite vitalnog interesa Republike Srpske u skladu s rokovima propisanim Ustavom.

Šarović smatra da se ovakva odluka Predsjedništva ni na koji način ne može vezati za nacionalni interes i da ova ideja ‘‘nije dobra‘‘.

‘‘Potpuno je jasno, SDS neće podržati ovu inicijativu, mislimo da se ni na koji način ova odluka Predsjedništva ne može vezati za nacionalni interes. Ne može se ni s čim povezati, mislim da nije dobra ideja. Više je to stranački interes. To nas mnogo ne zanima , ali ne bi željeli da se ovo pitanje podvodi pod vitalni interes Republike Srpske. Pelješki most ne stvara probleme Republici Srpskoj, mislimo da se o ovom pitanju inače trebalo ranije razgovarati. SDS ne govori o kvalitetu ove odluke, ali ne možemo ga dovoditi u vezu s vitalnim interesom Republike Srpske. Obrazloženje je vrlo tanko, vezuje se za most u Gradiški i pitanje granice s Hrvatskom‘‘, ispričao je Šarović za N1 uz obrazloženje da je strateški interes Republike Srpske rješavanje pitanja koja se vezuju za odlaganje nuklearnoj otpada u blizini granice Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

On je dodao da je pitanje izgradnje Pelješkog mosta više pitanje koje se odnosi na Federaciju, te da se ne radi o pitanju kojim bi se Narodna skupština uopće trebala baviti.

‘‘Mislim zaista da pitanje Pelješkog mosta nije pitanje koje bi se trebala baviti Narodna skupština. Prije svega se ovdje radi o određenim stranačkim, partnerskim interesima. Ne državnim na bilo koji način. Mi iz SDS-a to ne prihvaćamo. Predsjedavajući je to podnio, mi iznosimo svoj stav. Ovdje dolazimo u jednu vrstu pitanja koje je presedan na neki način. Ovo je više pitanje Federacije ako hoćemo pravo da kažemo. Sutra nas to dovodi, ako prihvatimo ovaj presedan, da bilo koje pitanje s teritorije Republike Srpske, da o tome raspravlja Parlament Federacije. Mislim da ne treba s tim da se igramo‘‘, poručio je Šarović

Dnevnik.ba

12. travanj 2024 06:11