StoryEditor

Šarović: Novo Vijeće ministara BiH bez optimizma i potencijala

Piše D  /  25.01.2020., 08:01h

Smatra da Vijeće ministara ne ide putem reformi i rješavanja nagomilanih socioekonomskih problema, nego se "samo bavi kadrovskim pitanjima i podjelom teritorija, odnosno ministarskih resora i direktorskih pozicija", te da "predstavlja mehanizam koji nije u punom hodu i ima niz problema".

Ocijenio je da se "centar odlučivanja iz Banjaluke sada premješta u Sarajevo, što je loša tendencija za Republiku Srpsku (RS), njene političke predstavnike i građane".

Šarović je kazao da su neka od otvorenih pitanja, koja su pred Vijećem ministara, neimenovanje ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara (Mlađena Božovića), neizbor potpredsjednika Federacije BiH, sporna imenovanja direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH i Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

Rekao je da žali za "izgubljenim utjecajem Republike Srpske nad Ministarstvom vanjskih poslova, što "važi i za odsustvo kvalitetnog srpskog kadra u sigurnosnim strukturama na razini BiH".

"Loš rad, nema reformi, niti priče o putu BiH u EU, nego samo o putu ka NATO, što dovoljno govori o lošem početku rada novog, krnjeg Vijeća ministara", zaključio je Šarović.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 06:41