StoryEditor

Šarović: Kriza u BiH nije ništa novo, ovakvo stanje nije neko iznenađenje

Piše D  /  05.11.2019., 10:11h

Čak i ako uskoro ili neko dogledno vrijeme bude formirana izvršna vlast na nivou Vijeća ministra BiH, ne očekujem završetak krize već stupanje na scenu moguće najgore izvršne vlasti Bosne i Hercegovine u njenoj povijesti – rekao je Mirko Šarović, predsjednik SDS.

Predsjednik SDS-a kaže da su sve opcije za formiranje vlasti na stolu uključujući i one da implementacija rezultata proteklih općih izbora sačeka neke nove izbore.

„Mi još nismo dostigli ‘rekord‘ iz 2010. godine kada je Nikola Špirić ostao na čelu Vijeća ministara 16 mjeseci nakon što mu je istekao mandat predsjedavajućeg Vijeća ministara. 

Ipak apsolutni rekorder je Milorad Dodik koji je 1998. godine nakon općih izbora i isteka mandata ostao cijeli idući mandat na čelu Vlade RS u tehničkom mandatu“, kazao je Šarović.

Govoreći o procesu formiranja vlasti na nivou BiH, Šarović je kazao da su oba doma Parlamentarne skupštine BiH formalno konstituirana s nezavršenim procesom formiranja parlamentarnih komisija i tijela.

„Razlog nerada je jednostavan - Parlament je talac dvije stranke SNSD-a i HDZ-a koji od ovog zakonodavnog tijela uvjetuju formiranjem Vijeća ministara BiH. Odblokiranje rada Parlamenta je upravo poziv onima koji u Domu naroda imaju više zastupnika SNSD-u i HDZ-u. Na njima će biti najveća odgovornost kada na dnevni red Doma naroda dođu najvažnija pitanja za život građana“, istaknuo je Šarović, priopćeno je iz SDS-a.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 16:08