StoryEditor
lides sds-a

Šarović: Izetbegović i Čović u NSRS pozvani kao koalicijski partneri SNSD-a

Piše desk  /  25.01.2022., 17:09h
"Iza poziva predsjednicima SDA i HDZ-a BiH Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću da se obrate na sjednici Narodne skupštine RS, vjerovatno postoji neki skriveni scenariji, a čisto sumnjam da je taj poziv došao iz glave Nedeljka Čubrilovića", izjavio je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Šarović kaže da se postavlja pitanje po kom osnovu su Izetbegović i Čović pozvani.

“Ne vidim razloga da se oni pozivaju povodom ovakve vrste pitanja koja su na dnevnom redu NSRS. Isto tako postavlja se pitanje, ako se pozivaju predsjednici dvije stanke iz Federacije BiH, zašto su izostavljeni predstavnici i drugih parlamentarnih stranka. Ako ne zovu sve, onda su Izetbegovića i Čovića vjerojatno pozvali u svojstvu koalicionih partnera u vlasti na nivou BiH”, smatra Šarović.

Očigledno je, kaže Šarović, da zovu one s kojima treba da se dogovore hoće li, ili ne, ići u obnovu rada u Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Ne vidim neki drugi razlog jer u pitanju nije neka svečanost ili nešto slično”, istaknuo je Šarović, prenosi N1.

Šarović navodi da SNSD svoje šurovanje sa SDA, s kojima su godinama u vlasti na nivou BiH, pokušava prikriti optužujući opoziciju za suradnju s ovom strankom.

“SNSD sa SDA dijeli funkcije, a nama, koji sa SDA nismo nigdje u koaliciji, sada pokušavaju prilijepiti neke etikete”, rekao je Šarović.

Predsjednik SDS-a je ocijenio da su razgovori o izmjeni izbornog zakona do kojih će doći narednih dana posljednja šansa za postizanje dogovora o ovom pitanju.

“Mi smo dobili poziv na razgovore u kojima će sudjelovati Matthew Palmer, specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu u BiH i predstavnici EU. Stav SDS je da su male šanse da se usvoji veliki paket. Smatramo da je jedina šansa da se usvoje izmjene i dopune Izbornog zakona oko kojih se generalno svi slažemo, a to je unapređenje izbornog procesa kako bi bio fer i pošten i kako bi se u najvećoj mogućoj mjeri ispoštovala volja građana”, istakao je Šarović.

Dnevnik.ba

19. svibanj 2022 07:46