StoryEditor

Šarović i dalje očekuje dogovor s Hrvatskom do petka, u protivnom ne isključuje protumjere

Piše D  /  10.08.2017., 10:08h

"Zaključci koje smo donijeli su jasna poruka što će se dogoditi ako se nešto slično ponovi. Mislim da je način na koji smo reagirali određena vrsta zaokreta u odnosu na ranije ponašanje. Naša temeljna poruka je da se ukinu diskriminatorske mjere, a ako se ne ukinu mi možemo posegnuti za drugačijim mjerama. To se do sada u BiH nije pojavljivalo. Ovaj put smo pokazali odlučnost, ali rekao bih i strpljenje jer želimo dobru regionalnu suradnju sa susjedima, pa i s Hrvatskom no nitko ne treba  sumnjati da nećemo iskoristiti sve mjere koje nam stoje na raspolaganju", kazao je Šarović.

Ponovio je kako do petka očekuje konačni dogovor s Hrvatskom o novim iznosima pristojbi koje će se primjenivati pri fitosanitarnom nadzoru kao i da će ti troškovi biti na razini europskog prosjeka te identični za hrvatske poljoprivrednike kao i za uvoznike.

Uz to se, kako je pojasnio, cijena se mora bazirati na cjelokupnom teretu u jednom kamionu a ne na svakoj vrsti proizvoda koji se u njemu eventualno uvozi.

Šarović je upozoiro kako bi svaki drugi ishod pregovora koji su u tijeku vodio daljem zaoštravanju ovog trgovinskog sukoba od čega bi u konačnici svi imali samo štete.

"Nećemo sjediti prekriženih ruku ukoliko ne dođe do zaokreta po pitanju ovog pravilnika", kazao je Šarović.

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede donijelo je u srpnju novi pravilnik kojim se uvodi kontrola većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego dosad, a naknada za inspekcijski nadzor povećava s 90 na 2000 kuna.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak da je naložio ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću da već ovog tjedna pronađe rješenje koje će otkloniti problem sa susjednim zemljama vezan uz povećane pristojbe prilikom uvoza voća i povrća.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 12:39