Article_Top_970x250

Šarec ocijenio dobrim postignuti kompromis o vodstvu EU-a, koncept "spitzenkandidata" loš

eu

Šarec ocijenio dobrim postignuti kompromis o vodstvu EU-a, koncept "spitzenkandidata" loš

srp 03, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Slovenski premijer Marjan Šarec ocijenio je u srijedu dobrim postignuti kadrovski kompromis oko vodećih položaja u Europskoj uniji i rekao je da se pokazalo kako je koncept "spitzenkandidata" za te pozicije loš i da ga treba "doraditi".

Na postignuti dogovor treba gledati u prvom redu kao na kompromis članica, a to što nitko od spitzenkandidata nije izabran na vodeća mjesta dokaz je da ta ideja nije dobra i da koncept treba promijeniti u pravcu veće demokratičnosti, ocjena je Šareca koju prenose slovenski mediji.

Na pitanje hoće li Ursula von der Leyen, predložena za predsjednicu Europske komisije, dobiti potporu u Europskom parlamentu s obzirom na oštre kritike grupacije socijalista i socijaldemokrata, Šarec je odgovorio da očekuje da će biti i zapleta, ali da se nada kako će prijedlog proći jer bi u suprotnom to bio "loš znak" za djelovanje europskih institucija.

Rezultat kojim je u Bruxellesu riješen "kadrovski rebus" za vodeće položaje u institucijama Europske unije slovenski mediji uglavnom karakteriziraju kao "bolni kompromis" kojim je zadovoljan desni centar, ali ne u cijelosti liberali, socijalisti i druge političke  grupacije.

Ljubljanski list Dnevnik donosi i portrete i ocjene proteklog rada predloženih.

Što se tiče predložene predsjednice Komisije, list navodi da ima dobra politička iskustva rada u njemačkoj vladi i da je bila prihvatljiva i državama Višegradske četvorke budući da nije neposredno sudjelovala u odlukama kancelarke Angele Merkel glede migracija.

No, s druge strane, ona zadnjih godina nije imala mnogo kontakata s europskom politikom, pa su  tako i njeni pogledi na ključna pitanja  EU-a za sada velika "nepoznanica", piše list.

Kada je riječ o Charlesu Michelu, kandidatu za predsjednika Vijeća EU-a, ljubljanski Dnevnik navodi kako se bez obzira na iskustvo u domaćoj politici nije istaknuo u vrijeme krize belgijske vlade oko potpisivanja Marakeške deklaracije.

Dnevnik.ba