Article_Top_970x250

Sarajliju 'Alahova roba' ubio dron, Zejd El Bosni u smrt je poveo i sina: u Siriji i Iraku život izgubilo 76 državljana BiH

STRADALO ČETVERO DJECE

Sarajliju 'Alahova roba' ubio dron, Zejd El Bosni u smrt je poveo i sina: u Siriji i Iraku život izgubilo 76 državljana BiH

tra 20, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U Siriji i Iraku poginulo je 76 državljana Bosne i Hercegovine, navedeno je u izvješću sigurnosnih službi BiH koje su objavili mediji.

Među poginulima je najmanje četvero djece te pet žena koje su na teritoriju Sirije i Iraka otišle sa svojim muževima koji su bili pripadnici ISIL-a. Tome treba dodati još pet osoba koje su rođene na teritoriji BiH, ali su u Siriji i Iraku ratovale ili boravile kao državljani drugih europskih zemalja, donosi Slobodna Dalmacija.

Jedno od poginule djece je Zubejr Imširović, rođen u Bihaću 1999. godine. Njegovi roditelji su se potom preselili u Gornju Maoču, odakle su otišli u Siriju. Poginuo je krajem lipnja 2015. godine, tijekom bombardiranja grada Jarabulusa. Drugo dijete je Ahmed Laidi, rođen je 2000. godine, a kao sedamnaestogodišnjak je poginuo 2017. godine u prijestolnici ISIL-a Raki. Preostalo troje djece zasad nije identificirano, ali istražni organi raspolažu informacijama da je dvoje djece stradalo prilikom bombardiranja kuće u kojoj je živjela obitelj Valdesa Karića. Valdes je u Siriju otišao 2014. godine zajedno sa suprugom Eminom Ahmetović i dvoje djece. Tijekom bombardiranja, 19. veljače 2016. godine, aviobomba pogodila je kuću u kojoj su živjeli, te su svi poginuli.

Među 76 izgubljenih života posebno se izdvojilo nekoliko desetaka žrtva: 

Fatima Mahmutović je rođena 1957. godine, a poginula je 2014. godine pri granatiranju. Njezina dva sina, Mirzet i Jasmin, poginuli su od autobombe. Esmira Kargić-Dogan rođena je 1991. godine u Jajcu. Njezin suprug Amir Kargić poginuo je kao pripadnik ISIL-a, dok se ona, u veljači 2017., ugušila od dima zajedno sa sinom iz braka sklopljenog u Siriji. Posljednja žena podrijetlom iz BiH koja je poginula u Siriji je Ines Redžepagić. Ona je iz Sarajeva sa suprugom Benjaminom Tanovićem otišla u Siriju, u kojoj je Benjamin poginuo u studenome 2015., dok je Ines stradala 2018. u okolici Abu Kamala.

U ožujku ove godine, također u okolici Abu Kamala, u napadu dronom ubijena su trojica državljana BiH. U pitanju su Ines Midžić, zvani Salahadin iz Bihaća, Eduard Durguti, zvani Musa, iz Zenice, te Naser Arnaut iz Sarajeva. Sva trojica bila su aktivni ratnici ISIL-a, te su se pojavljivali na nekoliko propagandnih videoporuka te terorističke organizacije.

Mevludin Ahmetspahić, zvani Davud Abdul Sadik, iz Zenice poginuo je 2014., tijekom bombardiranja savezničkih zrakoplova. Azmir Ališić, zvani Ebu Hamza, poginuo je 2014. u sukobima sa Slobodnom vojskom Sirije.

Senad Avdić iz Brčkog poginuo je kao pripadnik ISIL-a na ratištu u Iraku 2014. godine. Naser Arnaut, zvani Alahov rob, iz Sarajeva poginuo je ove godine u napadu dronom.

Nermin Bajramović iz Bihaća u Siriju je otišao kao državljanin Austrije, poginuo je 2015. Semir Bajrić rođen je u Njemačkoj 1996. godine, poginuo je kao pripadnik ISIL-a u jesen 2015.

Samir Begić iz Bihaća poginuo je u travnju 2014. Bilal Berbić iz Kaknja poginuo je u rujnu 2013. Nihad Berković iz Kladnja poginuo je u lipnju 2016., pogođen snajperom tijekom borbe s kurdskim snagama.

Mehidin Delić u Siriju je otišao iz Beča. Poginuo je prilikom bombardiranja Jarabulusa. Amer Džinić iz Tešnja poginuo je od aviobombe u gradu Deir El Zuru. Emrah Fojnica poginuo je u kolovozu 2014., dok je izvodio samoubilački napad u Iraku. Asmir Gostevčić iz Sarajeva također je poginuo pri izvođenju samoubilačkog napada.

Ramo Grahović, zvani Zejd El Bosni, iz Velike Kladuše poginuo je 2016. kao pripadnik ISIL-a. S njim je tada poginuo i njegov sin Armin Grahović, rođen 1995. godine... – navodi se u tekstu Žurnala o imenima poginulih na strani ISIL-a koji su došli iz BiH tijekom proteklih godina, donosi Slobodna Dalmacija.

Dnevnik.ba