StoryEditor
problemi s opskrbom

Sarajlije ostaju bez grijanja na debelim minusima, Toplane isključuju s plinskog sistema

Piše desk  /  24.01.2022., 19:21h
KJKP "Sarajevogas" d.o.o je zbog nedostatka dovoljne količine prirodnog plina krenuo s isključenjem Toplana - Sarajevo s plinskog sistema, priopćeno je iz ovog poduzeća.

Iz Toplana kažu da je već isključeno šest velikih kotlovnica, a očekuje se isključenje i svih ostalih kotlovskih postrojenja.

"S tim u vezi možemo očekivati da će veliki broj građana ostati bez grijanja već sutra", dodali su.

S obzirom da su određene količine alternativnih goriva zbog istog problema potrošene tijekom proteklog perioda, a kako se u narednom periodu očekuju izuzetno niske temperature, KJKP“ Toplane – Sarajevo“ d.o.o nemaju dovoljne količine goriva kako bi vršili zagrijavanje putem alternativnog goriva.

"Ukoliko se u tijeku sutrašnjeg dana ne steknu uvjeti za normalizaciju isporuke prirodnog plina, naši korisnici neće imati redovnu isporuku toplotne energije", dodali su.

Podsjetimo da je 12. siječnja ove godine došlo do problema u isporuci prirodnog plina Toplanama nakon čega su nekoliko dana prešli na alternativna goriva.

Tada je KJKP "Sarajevogas" priopćio da ima ograničenu isporuku plina od dobavljača Energoinvesta d.d. Sarajevo.

Predstavnici Energoinvesta su tada poručili kako se zbog spora na relaciji Energoinvest - Sarajevogas ovom poduzeću isporučuju manje količine plina, a da Toplane "bespotrebno uznemiruju građane, jer se mogu naručiti dodatne količine plina".

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 19:12