Article_Top_970x250

Sarajlija ucjenjivao više osoba nakon što im je ukrao osobne podatke i hakirao društvene mreže

uhićen

Sarajlija ucjenjivao više osoba nakon što im je ukrao osobne podatke i hakirao društvene mreže

stu 29, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske podnijela je Okružnom javnom tužiteljstvu Banja Luka izvještaj protiv A. Z. iz Sarajeva zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio kaznena djela neovlaštenog pristupa zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacijskoj mreži i elektronskoj obradi podataka i ucjena.

Sumnjiči se da je ova kaznena djela izvršio tako što je preko tzv. fishing linkova neovlašteno pristupao Facebook i Instagram profilima oštećenih, pri tome mjenjenjajući pristupne šifre i preuzimao profile.

Prilikom pronalaska eksplicitnih fotografija oštećenih njih je ucjenjivao, odnosno tražio da mu se putem "Western Uniona" uplate određeni novčani iznosi, kako navedene fotografije ne bi objavljivao.

Kako Klix.ba neslužbeno saznaje, oštećene osobe su se javile iz oba bh. entiteta, kao i osobe iz Crne Gore koje su bile meta napada. Prema prvim informacijama, ucijenjeno je više desetina osoba.

Pored MUP-a RS-a, u slučaj je uključen i Federalni MUP, kao i Interpol koji je vodio istragu za područje Crne Gore.

Sarajlija je oštećenima uzimao novac u zamjenu za vraćanje korisničke šifre. Kako neslužbeno saznaje Klix, uzimao je različite iznose novca. Nekome je tražio 50 eura, nekome 100, a bilo je slučajeva da mu je uplaćivano i više od tog iznosa, izvještaj je podnesen protiv Adisa Zahirovića.

Dnevnik.ba