Article_Top_970x250

Sarajlić: Pokušali smo formirati vlast bez HDZ-a, znate kako je to završeno

o parlamentarnoj većini

Sarajlić: Pokušali smo formirati vlast bez HDZ-a, znate kako je to završeno

sij 11, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot: N1

Asim Sarajlić, zastupnik SDA u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine kazao je da je bilo logično da stranke - predlagači proračuna FBiH podrže proračun u iznosu od 2.653.843.356 KM.

Za proračun koji je usvojen u srijedu, 9. siječnja 2019. godine je glasalo ukupno 57 zastupnika, četiri su bila suzdržana, dok je protiv bilo 25. Za su bili zastupnici SDA, HDZ-a, HDZ 1990, SBB-a, PDA, A-SDA i jedan zastupnik Nezavisnog bloka.

On je istaknuo da su stranke predlagači - SDA, HDZ i SBB skoro većina u Parlamentu, a da se sa strankama koje su podržale proračun - nazire većina.

Kazao je i to da je proračun politika - i da je broj uloženih amandmana - također samo politika.

A što je s pričom "nitko neće sa SDA"?

"Mislili smo da će poslije izbora retorika protiv SDA stati. Predizborno vrijeme je takvo, prelaze se barijere u kampanji. Mislili smo da će stati, a tri mjeseca nakon - mnoge su se stranke utrkivale da kažu da neće nitko sa SDA", poručio je.

"Kada pogledate tko sve neće s nama - to su naše dojučerašnje kolege. Sa svima 'koji neće s nama' smo razgovarali", kazao je, istaknuvši da je prisustvovao nizu sastanaka s Bh. blokom, Nerminom Nikšićem, Željkom Komšićem, Predragom Kojovićem i drugima.

"Jedino još nismo razgovarali sa Narodnom i pravdom i Konakovićem. S ostalima smo obavili razgovore", kazao je.

SAD je pozvala i Nezavisni blok u razgovore, kako bi utvrdili kako će se ponašati oko izglasavanja proračuna, a jedan zastupnik ga je podržao.

Sarajlić je kazao da je SDA 29 godina s manjim prekidima u vlasti, te da je to stranka s najvećim brojem glasova u zemlji.

"Bez obzira na retoriku prije i poslije izbora - naravno da će napadati najjačeg, a to je SDA. Odgovorna smo stranka koja sačeka da se spusti prašina, onda sjednu ozbiljni ljudi i razgovaraju", poručio je Sarajlić u Danu uživo na N1.

Kazao je da mnogi optužuju SDA za stanje u zemlji, a nitko više ne spominje Dragana Čovića i Milorada Dodika.

"Kada je postojala mogućnost da se izbjegne HDZ - učinjeno je to. 2010., 2011. smo teško formirali vlast, sa SDP-om. Tada smo bili na njihovoj strani. Pokušali smo bez HDZ-a, znate kako je završeno", rekao je.

Jesu li SNSD i HDZ partneri SDA?

"Neću reći da su partneri, oni su izbor hrvatskog i srpskog naroda u BiH. Vi tu ne možete graditi alternativu. U prošlom mandatu smo dali podršku Savezu za promjene, Ivanić je bio u Predsjedništvu, mi smo podržali alternativu Dodiku. Dobili smo blokade na NATO putu, blokade u Vijeću ministara i proslavu 9. siječnja", poručio je Sarajlić.

Što se tiče formiranja vlasti na nivou FBiH i državnom nivou - očekuje da će to biti kraj veljače - početak ožujka.

Dnevnik.ba