StoryEditor
sarajevo

Sarajlić, Krišto i zapovjednica NATO stožera razgovarali o obrani i sigurnosti u BiH

Piše fena  /  09.03.2022., 18:28h
Predsjedavajući Zajedničke komisije za obranu i sigurnost BiH Asim Sarajlić i zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije Borjana Krišto danas su u nastupnu posjetu primili zapovjednicu NATO stožera u Sarajevu, brigadnu generalicu Pamelu MCGahu.

Tijekom sastanka Sarajlić i Krišto upoznali su brigadnu generalicu s aktivnostima Zajedničke komisije za obranu i sigurnost BiH. Razgovarano je i o stanju u sektoru obrane i sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

Posebno se razgovaralo o potrebi usvajanja budžeta za 2022. godinu jer je to, kako je ocijenjeno, od izuzetnog značaja za sektor obrane i sigurnosti. To bi, rečeno je, ubrzalo proces nabavki i stabilnog planiranja i financiranja. S tim u vezi, razgovarano je o potrebi povećanja plata vojnika i policajaca s ciljem da educirani i profesionalni kadrovi ostanu u strukturama sektora obrane i sigurnosti.

Sarajlić i Krišto naglasili su da je u ovom trenutku strateško pitanje za Bosnu i Hercegovinu dijalog, međusobno uvažavanje, sigurnost i mir. Istakli su da je podrška Zajedničke komisije usvajanju budžeta za 2022. godine u dijelu koji se odnosi na sektor obrane i sigurnosti neupitna kao obezbjeđenje uslova za stabilnu političku i sigurnosnu situaciju.

Brigadna generalica McGaha je ovom prilikom snažno podržala napore članova Zajedničke komisije da se usvoji bužet institucija BiH za 2022. godinu, te da se podrži Program reforme Bosne i Hercegovine za 2022. godinu u mjeri u kojoj je to u sadašnjim okolnostima moguće.

Sarajlić i Krišto su podržali rad Komisije za saradnju sa NATO Vijeća ministara BiH, te su izrazili spremnost za nastavak suradnje s NATO stožerom u Sarajevu u duhu partnerstva i dugogodišnje dobre prakse međusobnog uvažavanja i povjerenja, priopćeno je iz PSBiH. 

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 14:33