StoryEditor

​Sarajevskom karikaturistu prijete smrću

Piše D  /  05.12.2018., 09:12h

Prijetnje su počele nakon što je Televizija Kantona Sarajevo (TVSA) preksinoć izdala priopćenje u kojem se Nadzorni odbor i Uprava TVSA ograđuju od dijela emisije “Dobre vibracije”, u kojoj je Andronik gostovao kod urednice i voditeljice Enise Skenderagić.

Boji se za život

”Filip ne izlazi iz kuće. Odlučio je da se nikome ne javlja na telefon, boji se za svoj život. Dobio je brutalne prijetnje smrću, naročito one koji mu spočitavaju ime i prezime. On nije navikao na ovo. Sugerirao sam mu da sve prijetnje koje dobiva putem interneta, prijavi policiji”, kaže za “Avaz” njegov prijatelj.

Urednica Skenderagić jučer, također, nije mogla detaljnije govoriti o ovoj temi, iako kaže da nije uplašena. Odlučila je sačekati pravnu proceduru i konzultacije s odvjetnikom Senadom Pećaninom, kojeg je angažirala.

”Tražila sam od Uprave pismenu odluku i dobila sam da se moram izjasniti u roku od sedam dana o cijelom slučaju. Dok ne napišem izjavu, neću se izjašnjavati u medijima”, kazala je Skenderagić, potvrdivši da do jučer nije bila suspendirana.

Nacionalisti bez smisla za humor

Gostovanje Filipa Andronika, ali i reakcije Uprave TVSA i SDA, podijelile su bh. javnost. Najbolji balkanski scenarist Feđa Isović poodavno je već cenzuru dobro osjetio na svojoj koži.

”Nacionalisti apsolutno nemaju osjećaja za humor. To su potpuno neduhoviti ljudi. I oni bi najradije ukinuli humor, to bi njima najviše odgovaralo, jer ga oni ne mogu razumjeti, ne mogu ga pojmiti. Redžep Tayyip Erdogan je idol Bakiru Izetbegoviću. Ne vidim ništa čudno u tome da postoji jaka struja kod nas, koju predvodi SDA, koja želi da nas pretvori u Tursku, gdje će neko moći da te uhiti i drži u zatvoru, a da ti ne znaš zašto si uhićen i zašto si u zatvoru”, kaže Isović.

Dodaje da su javne osobe uvijek pratile karikature, kao i riječ javnosti.

”Dizati toliku frku zbog karikatura potpuno je nepotrebno, neprimjerno i besmisleno. Koliko oni nisu sposobni da shvate humor, ja to najbolje znam kroz našu seriju “Lud, zbunjen, normalan”, gdje je, recimo, jedno Općinsko vijeće Kalesije, koja, vjerojatno, ima raznih problema, sazvalo izvanrednu sjednicu zbog nekoliko replika koje su izgovorene u epizodi”, kaže Isović.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 01:29