StoryEditor
navodne malverzacije

Sarajevski portal: Protiv Novalića se vodi još jedna velika istraga, pokušavaju je zaustaviti

Piše desk  /  19.09.2022., 11:10h

Protiv SDA-ovog premijera FBiH Fadila Novalića vodi se još jedna opsežna istraga zbog malverzacija u namjenskoj industriji, piše Raport.ba.

Istragu vodi Tužiteljstvo Županije Sarajevo, no prema informacijama Raporta, ona se odgađa, opstruira i pokušava zaustaviti na sve moguće načine.

Prema informacijama do kojih je došao navedeni portal, predmet protiv Novalića u Tužiteljstvu Županije Sarajevo otvoren je prije dvije godine. Točnije, predmet pod brojem T09 0 KTK 0155564 20 pokrenut je 18. svibnja 2020. godine.

Na nekoliko postavljenih Raportovih pitanja o tome što se konkretno istražuje, do toga tko vodi predmet, iz Tužiteljstva je stigao sljedeći odgovor:

“U navedenom predmetu se rade vještačenja i poduzimaju druge procesne radnje. Nakon što se prikupe svi dokazi, postupajući tužitelj donijet će konačnu tužiteljsku odluku.”

Postavlja se pitanje kakve radnje Tužilaštvo provodi dvije godine?

Navodno se radi o kompleksnom predmetu koji se tiče raznih malverzacija u namjenskoj industriji, a dokazi su, prema informacijama Raporta, vrlo nepovoljni po Novalića.

Navodno nije sama kompleksnost razlog što sve traje tako dugo.

Predmet je prvo vodila tužiteljica Nermina Kulenović. Ona je, doznaje Raport, za vrijeme svog rada na slučaju trpjela ogroman političko-pravosudni pritisak.

Na kraju je ‘unaprijeđena’ kako bi se sve usporilo, a tužiteljica Kulenović prebačena je u Općinski sud u Sarajevu.

Zbog toga se trenutno na predmetu malo ili nikako ne radi, a već se stvorila atmosfera da je predmet ‘radioaktivan’, odnosno tko god ga preuzme neće dobro proći.

Zanimljivo je da su za ovaj predmet posebno zainteresirani strani partneri koji pomno prate rad pravosuđa, a navodno su i oni uočili da se tu nešto čudno događa.

Prema neslužbenim informacijama, ono što prikupljena dokumentacija prikazuje nije nimalo povoljno po Novalića i svi dokazi ukazuju na brojne kriminalne radnje.

Ovo je drugi predmet koji se vodi protiv Fadila Novalića. Po jednom mu se već sudi, a to je famozna afera Respiratori.

No, za razliku od tog predmeta, u ovom je Novalić dublje involviran s obzirom na to da je njegovo i primarno zanimanje vezano za namjensku industriju. Novalić je također imao svoje privatne firme koje su se bavile ovom gospodarskom granom.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 09:20