StoryEditor
komentar

Sarajevski portal: Komšić nas je preko Alkalaja stavio na stranu Rusije i konfrontacijom s ono malo prijatelja na Zapadu udaljio od probosanske ideje

Piše desk  /  03.11.2022., 13:25h

"I dok je predstavnik SAD u UN-u pohvalio što je Schmidt napravio neophodni korak kako bi spriječio nastavak blokade FBiH, Alkalaj je govor usmjerio u pravcu kojim su išli Rusi", piše u analizi.

"Sven Alkalaj, bh. veleposlanik pri UN-u, jučer nas je svrstao na istu stranu s Rusima. Time nas je komšićevska politika konfrontacije s ono malo prijatelja koje imamo na Zapadu dodatno udaljila od osnovnih vanjskopolitičkih ciljeva probosanske ideje, navodi se na početku teksta portala Raport.ba.

U nastavku teksta se problematizira sukob oko jučerašnjeg obraćanja koje ja na koncu ipak prepušteno Alkalaju, a ne Biseri Turković.

"Tijekom svog obraćanja Alkalaj je ustvari bio samo produžena ruka galamdžija u BiH, ustvari najvećih krivaca što izmjene Izbornog zakona BiH nisu bile bolje. Još jučer je veleposlanika SAD-a u BiH Michael Murphy u svojoj kolumni upozorio da oni koji ‘ruše’ Schmidta trebaju pripaziti šta rade", piše u nastavku.

Navodi se kako je Murphy jasno ukazao da su imali 27 godina da mijenjaju Daytonski sporazum, pri čemu Raport smatra da je isti diskriminatoran. Rušili su, piše dalje, svaku šansu za dogovorom, tražeći "savršeno" rješenje", a obećavali "ublehe", poput "100% BiH" ili "Milijun potpisa za građansku BiH.

Dalje se navodi stav Raporta da je Ustav BiH sam po sebi diskriminatoran, te da Alkalaj pogrešno optužuje Schmidta, umjesto da upre prstom u, kako smatraju, loša ustavna rješenja.

"I dok je predstavnik SAD u UN-u pohvalio što je Schmidt napravio neophodni korak kako bi spriječio nastavak blokade FBiH, Alkalaj je govor usmjerio u pravcu kojim su išli Rusi", piše u analizi.

"Alkalaj je optužio Schmidta da je napravio kazneno djelo. Posebno je istaknuo da je Schmidt tu da destabilizira situaciju u BiH. Isto je rekla veleposlanica Rusije u UN-u", stoji u zaključku teksta ispod pod naslova "Sven Alkalaj - ruski ambasador".

Dnevnik.ba

23. srpanj 2024 19:05