StoryEditor

Sarajevo: Uhićen nakon 12 godina bijega, odali ga otisci

Piše D  /  08.04.2019., 10:04h

Oštećeni Samir Zelić je u Općinskom sudu u Sarajevu, na suđenju Orhanu Čelji Oriju, posvjedočio da je njegov stan u Mandrinoj ulici u Sarajevu opljačkan 5. prosinca 2007. Na istom ročištu, vještakinja daktiloskopske struke Milojka Krtalić istaknula je da su u kupatilu Zelićevog stana, kod prozora, pronađeni otisci malog i domalog prsta desne ruke koji pripadaju Čelji, piše oslobodjenje.ba.

Čelja je prije manje od mjesec uhićen po osnovi tjeralice Općinskog suda Sarajevo zbog teških krađa. S njim u sudnici jučer su bili otac Kadrija i maćeha.

Zelić je ispričao da je tog prosinnca 2007. ujutro otišao na posao u Elektroprivredu, te da se nešto ranije vratio s posla. Po ulasku u stan vidio je odškrinut prozor u dnevnom boravku, što je bilo čudno, s obzirom na to da je bila zima. Pomislio je da ga je supruga ostavila otvorenog, te je zatvorio prozor. Potom je shvatio da u dnevnom boravku nema digitalnog fotoaparata kojim je dan prije slikao proslavu 18. rođendana njihovog djeteta.

“Otišao sam u dječiju sobu da potražim fotoaparat i tamo zatekao kaos. Sve je bilo razbacano i shvatio sam da je tu bio neko tko nije trebao. U WC-u je prozor bio razvaljen", rekao je svjedok.

Uz podsjećanje na raniju izjavu u policiji koju je dao 2010, Zelić se sjetio da su mu tada ukradeni četiri zlatna prstena, zlatna narukvica pokojne majke, zlatni lančić, dva zlatnika s Titovim likom, satovi...

Na upit traži li odštetu, Zelić je rekao: “Pošto mi se te stvari sad ne mogu vratiti, nema smisla da tražim naknadu”, misleći na privatnu parnicu.

Vještakinja Krtalić rekla je da su nađena tri otiska prsta na pločicama pored prozora, od kojih su dva bila upotrebljiva, jer je na njima nađeno 12 individualnih karakteristika. Ubacila je podatke u AFIS (sustav za obradu i prepoznavanje otisaka papilarnih linija) koji je izbacio osam osoba, čiji otisci odgovaraju. Kasnijom provjerom utvrđeno je da otisci prstiju pripadaju Čelji.

Tužiteljica Maja Jovičić Breko istaknula je da je optuženi promijenio prezime iz Čelja u Čelaj, nakon što je u Općini Centar obavljeno priznanje očinstva.

Sudac Denis Kurtović nastavak suđenja zakazao je za 15. travanj.

Orhan Čelja, (odnosno sada Čelaj), porijeklom je s Kosova. On je još kao 16-godišnji dječak počinio više od 140 provalnih krađa. Krao je, kako bi nabavio heroin, ali i da bi se od krađe hranio. U “akcije” je išao sa starijim bratom, sve dok Orhanov brat nije ubijen prilikom provale u jednu kuću.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 12:00