Article_Top_970x250

Sarajevo: Učenici se staklom režu po rukama i slike postavljaju na Instagram

najmanje šest slučajeva

Sarajevo: Učenici se staklom režu po rukama i slike postavljaju na Instagram

lis 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Nezavisne

Inspirirani idealima s Instagrama, najmanje šest osnovaca iz Sarajevske županije sjeklo je sebi, uglavnom staklom, kožu na rukama, a potom fotografije ovog šokantnog čina postavljalo na tu društvenu mrežu, doznaju Nezavisne novine. 

Zasad je takvo alarmantno ponašanje primijećeno kod pet djevojčica i jednog dječaka osmog i devetog razreda Desete osnovne škole Ilidža, a koji su sebi ozljede nanosili kod svojih kuća, gdje bi, kad bi sami ostali u sobi, najčešće razbili bocu, uzimali staklene krhotine i njima se samoozlijeđivali. 

Da situacija nije nimalo bezazlena, svjedoči i podatak da je Ministarstvo za obrazovanje Sarajevske županije alarmiralo sve osnovne škole i upozorilo ih na ovu pojavu.

"Molimo vas da održite sastanak s razrednicima od šestog do devetog razreda, te im ukažete na ovu pojavu, informirajte roditelje učenika, organizirajte predavanje, odnosno informiranje učenika o ponašanju na društvenim mrežama, te poduzmete druge aktivnosti u cilju prevencije širenja ovog negativnog trenda među učenicima", navodi se u dopisu koje je ministarstvo poslalo školama.

Poticaj za postupanje Ministarstva bila je informacija upravo iz Desete osnovne škole, gdje se nastavno osoblje trudi suzbiti ovu pojavu. 

Nastavnici potvrđuju da su djevojčice i dječak sebi nanosili ozljede na predjelu od podlaktice ka dlanu, što može biti jako opasno, jer se tu nalazi splet vena.

Almina Muharemović, školski pedagog, ističe kako je za sve saznala od kolega, ali i učenica.

"One su rekle da postoji trend, odnosno da su primijetile kod svojih vršnjakinja da imaju ozljede na unutarnjoj strani podlaktice nanesene oštrim predmetom. Mi smo nakon toga obavljali razgovore s razrednicima osmih i devetih razreda", kaže Muharemović za Nezavisne.

Po njezinim riječima, onoliko koliko su mogli i koliko im nalaže profesija, vizuelno su pregledali učenike te ustanovili da njih šestero ima ozljede, od kojih su neke već u fazi ožiljaka.

"O svemu smo informirali i roditelje, a imali smo i izvanrednu sjednicu Nastavničkog vijeća i svo nastavno osoblje je informirano na koji način i što treba pratiti u smislu promjena u ponašanju učenika", uvjerava Muharemović.

Ovo, vjeruje se, nije trend koji se događa samo u ovoj školi, jer učenici tvrde kako je sve krenulo s Instagrama, na kojem profile ima dobar dio djece.

"Učenici su tu pratili neke popularnije djevojčice koje su starije od njih i koje su tamo, putem storia, davale upute i dijelile fotografije na koji način napraviti te ozljede. Učenici bi se, kako navode, kada ostanu sami u svojim sobama samoozlijeđivali, kasnije to fotografirali i to postavljali na Instagram profile", pojašnjava Muharemović.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS je potvrđeno da im škole u Srpskoj nisu prijavljivale ovakve slučajeve.

Dnevnik.ba