StoryEditor

Sarajevo: Smijenjena Vlada ŽS i premijer Konaković

Piše D  /  19.03.2018., 02:03h

Tekst u cijelosti, i bez intervencija preuzet s Fokus.ba.

Samostalni poslanik Elmedin Okerić osvrnuo se na poboljšanje situacije u Kantonu, ističući da je Vlada KS želi unaprijediti politike kako bi građanima bilo bolje.

– Glasajte u interesu građana jer ovaj kanton nije imao bolju Vladu – kazao je.

Poslanik Naše stranke Predrag Kojović kazao je da nije teško biti bolji od prethodne vlade, jer je ona bila katastrofalna.

– Naša najveća zamjerka je što je svojom šarmantnošću Konaković štitio loš rad svojih ministara, a što građane ne interesuje, ali jasno nam je da SDA ne mijenja Konakovića što nije uradio nešto, već što je počeo iznositi detalje o funkcioniranju ove stranke – kazao je Kojović te zaključio da oni u tome ne žele učestvovati.

Poslanik SDP-a Slaviša Šućur naglasio je da ima dosta negativnih stvari u radu Vlade.

– Ne podržavamo Vladu, ali još manje razloge za njihovu smjenu – zaključio je.

Poslanik SBB-a Zvonko Marić kazao je da Vlada nije opravdala povjerenje Skupštine KS-a. Poslanica DF-a Bibija Kerla istakla je da je podržava sve dobro što je Vlada predlagala.

– Moram priznati da je Vlada radila dobro, ali i loše i zbog toga nemam razloga da danas podržim Vladu – kazala je.

Poslanica SBB-a Selma Filipović kazala je da je Vlada povećala plaće mnogima, osim onima u visokom obrazovanju.

Samostalni poslanik Mirsad Pindžo kazao je da u ovoj Vladi ima dobrih ministara, ali i loših.

– Po nama, premijer Konaković je pripadao boljem dijelu Vlade, ali njegov problem je što je popuštao interesnim grupama – kazao je.

U prethodnim danima je bilo dinamično, dodao je, ali je naglasio da će glasanje pokazati da li je ‘vladajuća pozicija zavukla ruku u džep opoziciji’.

Samostalni poslanik Kemal Ademović kazao je da je prema veći poslanika Konaković dobar premijer te da je konkretnim potezima popravio situaciju.

– U interesu građana bi trebao ostati premijer do kraja. Ono što mu zamjeram je što mnogo ranije nije reagovao na probleme u određenim resorima – istakao je Ademović.

Poslanik SDA Amar Dovadžija kazao je da su u svim pozitivnim procesima u Kantonu sudjelovali SDA-ovi ministri i poslanici, a ne samo Konaković.

Elmedin Konaković je kazao poslanici pokušavaju napraviti pozornicu od sjednice kako bi se ‘oprali’.

– Od sebe ste napravili privjesak, a dobili ste politički kapital i glasate bez pogovora kada od vas zatraže šefovi – naglasio je Konaković.

Smatra da njegova smjena ima logike, političke, ali da je on istrajan protiv pojedinaca koji su loši.

– Od danas su poslanici odgovorni za situaciju. Vi glasate po nalogu svojih šefova, a imate puno pravo da glasate protiv mene – poručio je Konaković.

Rekao je da bira politički avanturizam umesto komoditeta te da je svoj posao sam radio časno i pošteno. Kazao je da je u toku rješavanja problema u Kantonu stekao mnoge neprijatelje.

– ZOI 84 je kap koji je prelila čašu. To je lopovluk i svi smo saučesnici. Direkcija za ceste KS je također čisti kriminal. Uopšte me ne zanima kako ćete glasati danas za mene – poručio je Konaković.

Konaković je krajem januara podnio ostavke na funkcije u Stranci demokratske akcije, nakon burne sjednice Izvršnog odbora stranke, a ubrzo je napustio i stranku. Između ostalog, bio je potpredsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, kao i član Izvršnog odbora SDA Općinske organizacije Centar.

Kantonalni odbor SDA Sarajevo nakon toga je zahtijevao od Konakovića da, s obzirom da je odlučio napustiti SDA, podnese i ostavku na poziciju predsjednika Vlade KS.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 09:41