“Sarajevo safari”: Snimljen dokumentarni film o zapadnim lovcima koji su ubijali ljude i djecu u opkoljenom Sarajevu za “lovačke trofeje”SCREENSHOT - Youtube
StoryEditor
video

“Sarajevo safari”: Snimljen dokumentarni film o zapadnim lovcima koji su ubijali ljude i djecu u opkoljenom Sarajevu za “lovačke trofeje”

Piše desk  /  22.06.2022., 08:37h

Sam naslov filma “Sarajevski safari” je takav da se pri samoj pomisli što bi mogla biti tematika filma diže kosa na glavi

Postoji nekoliko ratnih filmova koje je proizvela bosanska kinematografija, a neki su nagrađeni najvećim svjetskim priznanjima i nagradama. Međutim ratni horor kojeg su preživjeli svi bosanci, a posebno bosanski muslimani ostao je neizrečen. Još umjetnička mašta nije uspjela prevazići ratnu realnost I zločine u BiH, piše thebosniatimes.ba.

To što su uradila dvojica Slovenaca, poznatih bosnofila, jer su tijekom agresije na Bosnu i Hercegovinu dolazili u BiH i snimali “rat uživo”, u formi dugometražnog filma prilično se približava žanru ratnog horora kojeg su preživjele Sarajlije. Sam naslov filma “Sarajevski safari” je takav da se pri samoj pomisli što bi mogla biti tematika filma diže kosa na glavi. Da, naziv filma nije uopće umjetnička istina, već realna istinita priča koja govori o tome kako su bogati lovci iz nekih zapadnih zemalja dolazili u BiH da bi ubijali ljude kao životinje zbog lovačkog trofeja i “adrenalina”. Čak su za to srpskim oficirima koji su im organizirali taj “safari” plaćali isto tako jezive svote novca, piše The Bosnia Times.

Dnevnik.ba

28. studeni 2022 14:01