StoryEditor

Sarajevo je metropola islamske internacionale u Europi

Piše D  /  23.02.2018., 03:02h

"Dodamo li mudžahedine iz Alžira, Јemena i Afganistana, koji su nagrađeni državljanstvom BiH, kompletiran je projekat Alije Izetbegovića od Maroka do Indonezije", naglašava Kecmanović.

On navodi za "Politiku" da je "nekadašnja Јugoslavija u malom" tako u prijestonom kantonu postala globalna Uma u minijaturi (zajedništvo muslimana u svijetu).

"I tko još može reći da bošnjački građani nisu u pravu kada tvrde da je 99 posto muslimansko Sarajevo zadržalo kozmopolitski duh", ističe Kecmanović.

On navodi da proces arabizacije najkvalitetnijeg dijela Sarajevske Županije nije ništa novo, nego je novo da kvantiteta prelazi u kvalitetu i da Ilidža prerasta u "Kuvajt City" ili "Ujedinjene Arapske Emirate", kako ironično govore stare Sarajlije.

Potom se digla medijska halabuka, ali ne, navodi Kecmanović, zbog toga što Ilidža nije zaštićena kao prirodni resurs i nacionalni park, nego zbog sumnji da su se u trgovinu ubacili domaći i strani špekulanti, uz podršku odozgo.

Proces je otkočen, ali odozdo, ističe Kecmanović, kada je načelnik Ilidže Senaid Memić iz SDA ukazao da ova općina propušta značajan prihod od poreza i taksi, koji se velikim dijelom preliva na županijsku razinu, te najavio secesiju općine transformacijom Ilidže u grad.

Kecmanović podsjeća da je Memić kadar SDA, koja je oduvijek u vezi s Islamskom zajednicom u BiH, a otjelotvorenje te simbioze stranke i džamije predstavlja Hasan Čengić.

I, upravo se Čengić prvi poslije rata uselio u Aleju, za njim su krenuli i ostali "zlatni ljiljani", funkcioneri SDA i IVZ, a onda su im se pridružili i petro-šeici na imanjima starosjedilačkih srpskih obitelji Banjaca, Odavića, Јokanovića, Monga, Јokića, Štaka, Bosiljčića, Škrkara, navodi Kecmanović.

"Na stotinama hektara najvrijednijeg zemljišta, ispresijecanog izvorima, što termalne banjske sa Ilidže, što pitke izvorske vode sa Vrela Bosne, sagradili su naselja luksuznih vila i apartmana sa jezerima, te naselili brojne žene, djecu, i smećarei - zaposlili lokalnu muslimansku sirotinju kao poslugu", ističe Kecmanović.

I.C. / Dnevnik.ba

20. travanj 2024 04:27