StoryEditor

Sarajevo ignorira huškačku izjavu "Srbe na vrbe"

Piše D  /  10.09.2019., 08:09h

Nakon što je objavljena video snimna na kojoj Osman Sušić, sveučilišni radnik i član Demokratske fronte, na utakmici uzvikuje "Srbe na vrbe", Sušić je podnio iznuđenu ostavku na članstvo u stranačkom Glavnom odboru, ali ne i u stranci Željka Komšića. I to je jedina reakcija iz Sarajeva.

Bošnjačka bajkovita "ljevica" na jeftinoj i istrošenoj mantri o suživotu i toleranciji različitosti "zasnovana"! Ili sarajevska "građanština" na istom baždarena!? Što god da je Osman Sušić, njen je član. I po ugledu na stranačkog lidera Željka Komšića, bosanski "patriot". Јoš jučer se "patriot" Sušić nije "sjećao" svojih "ranih radova". Na spornoj nogometnoj utakmici "možda je bio, a možda i nije bio". U Sarajevu već galopirajuće ukorijenjeni jezivi šovinističko - rasistički poklič "Srbe na vrbe", "možda je izgovarao, a možda i nije izgovorio". No onda mu je "amnezičnom" patriotsko sjećanje osvježeno, piše RTRS.

I gle čuda, "prepoznao" se Sušić na snimci. Stranački bliski Komšićev suradnik – ljevičar i sarajevskom građanštinom opijen, preko noći "postao" je "srbomrzac"!

Ili je, ipak, ostao!? Kako god, pritisnut dokazima, "velikodušno" je podnio ostavku u Glavnom odboru, stranačko je šturo priopćenje, nakon što su novinari pitali za sankcije. No Sušić će i dalje "krasiti demokratsku" stranačku elitu, jer član partije ostaje.

Zašutjeli su na sarajevskom Fakultetu političkih nauka. Tamo, na rezervnom položaju, srbomrzac Sušić kao doktorand i viši asistent, sarajevske studente podučava kako kažu, "historiji" BiH i Јugoistočne Europe, "historiji" ratova, genocida i holokausta.

A kako to radi – nije teško zaključiti! Po već ukorijenjenoj praksi, zašutjeli su i sarajevski intelektualci - novinari koji ni rječju nisu prenijeli Sušićeve pokliče, potom profesori, analitičari, političari....svi osim časnih izuzetaka. A trebalo je, bar pola Sarajeva, "biti na nogama", kaže Sanja Vlaisavljević. Umjesto toga, ili upravo zbog toga - rasizam postaje pripitomljena pojava, kaže.

- Činjenica da se autor tog grozomornog punog govora mržnje pokliča, danas ograđuje od te rečenice i tvrdi da je se ne sjeća je prosto besmislena i prosto ni na koji način ne može opstati, naprosto zato što smo na predizbornim skupovima upravo te političe partije kojoj taj visokopozicionirani politički dužnosnik pripada, imali priliku gledati i čitati skoro srodne transparente, tako da svako odbacivanje odgovornosti od toga je zapravo apsurdno i mnogo više vrijeđa one na koje se odnosi - kaže Vlaisavljević.

I Staša Košarac podsjeća da se poruke mržnje prema Srbima i Srpskoj,sve češće čuju iz Sarajeva. Zabrinjavajuće je, kaže, to što mržnju, sličnu onoj s kraja 20. stoljeća, afirmiraju čak i pripadnici akademske zajednice. I upravo od njih, ali i od Sušićevog političkog "idola" Komšića, očekuje jasno i glasno reagiranje.

- Takve poruke kod nas prije svega izazivaju negativan osjećaj s jedne strane i s druge strane one mogu naći određenu vrstu pristaša da u nekom širem smislu i brojčano većem, određenih pripadnika koje žele daljnje konflikte, ja osobno  mislim da je na potezu Željko Komšić - ističe Košarac.

Komšić, međutim, u dalekom Somersetu u Velikoj Britaniji odaje počast davno preminulom Paddyu Ashdownu. 

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 12:20