StoryEditor
parlamentarni izbori

Sanna Marin priznala poraz, desnica odnijela pobjedu u Finskoj

Piše hina  /  03.04.2023., 07:51h

Dosadašnja finska premijerka Sanna Marin, čelnica Socijaldemokratske stranke, priznala je u nedjelju poraz na parlamentarnim izborima na kojoj je pobjedu odnijela Nacionalna koalicija desnog centra.

"Čestitke pobjednicima, čestitke Nacionalnoj koaliciji, čestitke Stranci Finaca, demokracija je rekla svoje", rekla je 37-ogodišnja Marin koja je izgubila premijersku funkciju, obraćajući se svojim pristašama.

Prema gotovo potpunim rezultatima, na temelju prebrojanih 98 posto glasova, Nacionalna koalicija imat će 48 od 200 mjesta u parlamentu, ispred Stranke Finaca (PS) koja je dobila 46 mjesta i socijaldemokrata s 43.

Najmlađa šefica vlade na svijetu kada je došla na vlast krajem 2019., Marin je hvaljena zbog dobrog upravljanja pandemijom Covida-19 i procesom pristupanja NATO-u te zbog svojih stavova protiv susjedne Rusije.

No protivnici su joj zamjerali ekonomske rezultate, posebno rast javnog duga, ali i video snimke sa zabava.

Šef stranke Nacionalne koalicije (NCP) Petteri Orpo proglasio je nešto ranije  pobjedu. 

"To je velika pobjeda", rekao je bivši ministar, 53-ogodišnji Orpo, dobivši pljesak svojih pristaša.  "Počet ćemo pregovore o vladi u Finskoj", dodao je.

Kandidat stranke koja pobijedi na izborima tradicionalno nasljeđuje premijersku fotelju, pod uvjetom da dobije većinu u parlamentu.

Čelnica populističkog desničarskog PS-a Riikka Purra svojim je pristašama rekla da se radi o "najboljem izbornom rezultatu" u povijesti te stranke.

Ovim rezultatom ekstremna desnica potukla je svoj rekord iz 2011. kada je dobila 19,05 posto glasova, na populističkom valu koji se širio Europom.

Nedjeljni parlamentarni izbori u zemlji od 5,5 milijuna stanovnika vremenski se gotovo podudaraju s ulaskom Finske u NATO, što se očekuje sljedećih dana.

Za formiranje vlade obično treba nekoliko tjedana, ali ponekad i mjeseci.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 13:51