StoryEditor
španjolski premijer

Sanchez: "Španjolska će priznati palestinsku državnost do srpnja"

Piše fena  /  02.04.2024., 10:52h

Španjolska će priznati palestinsku državnost do srpnja, izjavio je premijer Pedro Sanchez novinarima tijekom turneje po Bliskom istoku, navodi se u nekoliko izvještaja objavljenih u utorak u španjolskim medijima.

Državna novinska agencija EFE i novine El Pais i La Vanguardia citirale su Sancheza koji je dao neformalne izjave gostujućim novinarima u ponedjeljak navečer u glavnom gradu Jordana, Amanu, prvog dana turneje po Jordanu, Kataru i Saudijskoj Arabiji.

Prema izvještajima, Sanchez je kazao da očekuje razvoj događaja u sukobu uoči izbora za Europski parlament početkom lipnja te podsjetio na trenutne debate u Ujedinjenim narodima.

Očekuje da će Španjolska priznati Palestincima državnost do srpnja, kazao je, dodajući kako vjeruje da će uskoro biti "kritična masa" unutar Europske unije koja će podstaći nekoliko država članica da zauzmu isti stav, prenosi EFE.

Na sastanku Europskog vijeća 22. ožujka, Sanchez je kazao da se dogovorio s čelnicima Irske, Malte i Slovenije da "poduzmu prve korake" ka priznavanju državnosti koju su proglasili Palestinci na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze koje je okupirao Izrael.

Tada je rekao kako očekuje da će se priznanje dogoditi tijekom vladavine trenutne četvorogodišnje zakonodavne vlasti koja je počela prošle godine.

Kao odgovor, Izrael je poručio za četiri zemlje da njihov plan predstavlja "nagradu za terorizam" koji će smanjiti šanse za rješenje sukoba u Gazi pregovorima.

Arapske države i EU usuglasile su se na sastanku u Španjolskoj u studenom da je dvodržavno rješenje odgovor na palestinsko-izraelski sukob.

Od 1988. godine, 139 od 193 države članice UN-a priznale su palestinsku državnost, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 21:41