StoryEditor

Sanader mora na operaciju koljena, sud mu rekao da odugovlači

Piše D  /  19.09.2019., 11:09h

Suđenje u postupku Ina-Mol danas je odgođeno jer Ivo Sanader treba ići na operaciju koljena.  

- Sanadera nisu doveli na sud jer je iz Klinike "Fran Mihaljević" prebačen u Kliniku za ortopediju KBC-a Rebro zbog elektivnog zahvata na desnom koljenu, rekla je predsjednica Sudskog vijeća Maja Štampar Stipić.

Sanaderovo zdravstveno stanje pojasnio je stalni sudski vještak za kirurgiju, traumatologiju i ortopediju Božidar Šebečić:

- Nakon što sam ga pregledao u bolnici i proučio njegovu medicinsku dokumentaciju, na pitanje suda mogu reći kako ugradnja proteze u koljeno nije bila nužna i hitna. Takav se operativni zahvat mogao obaviti i za šest mjeseci, rekao je vještak, prenosi 24sata.hr.

Sutkinja je istaknula kako je Sanader bio obaviješten da operacija nije hitna, ali da je, unatoč tomu, inzistirao na današnjoj operaciji. 

Vještak tvrdi da je za rehabilitaciju potrebno tri mjeseca. Kako Sanader neće moći zbog toga do kraja godine dolaziti na rasprave, Sudsko vijeće je zaključilo da se sam doveo u tu situaciju i da će se rasprave održati u njegovoj odsutnosti.

Na nalaz vještaka žestoko je reagirala obrana te je sutkinja Stipić nekoliko puta upozoravala da će im oduzeti riječ i da se smire.

- Teška artroza koljena bolest je koja je kod Sanadera započela prije 10 godina i ima progresivan tijek, a manifestira se tako što Sanader trpi bolove dok hoda, a pored toga ima i visok krvni tlak te poremećaj u radu srca, rekao je vještak.

Na pitanje obrane može li lijek koji Sanader uzima protiv zgrušavanja krvi imati kontraindikacije s analgeticima, vještak je odgovorio da ne.

Sanaderovi odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković prigovorili su nalazu i mišljenju vještaka. U nalazu stoji da Sanader trpi bolove kod hodanja. Smatraju i da vještačenje nije objektivno te traže vještačenje pk drugom vještaku.

Suđenje će se nastaviti u utorak bez obra okrivljenika - Hernadija i Sanadera. U 9 sati svjedočiti bi trebao Damir Polančec, a u 12 Ivan Šuker. 

Sud, inače, smatra da Sanader želi dobiti na vremeni kako bi dio optužnice u odnosu na Hernadija otišao u zastaru sljedeće godine. Obrana kaže kako to nije istina jer ionako suđenje traje više od četiri god, a od toga je godinu i pol dana spis bio na Vrhovnom sudu.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 02:32