StoryEditor

Sanader: Ispada da sam do 1992. živio od zraka

Piše D  /  12.02.2020., 02:02h

Na početku današnjeg ročišta Sanader je želio opovrgnuti medijske napise da je rekao kako ga je Ivan Jarnjak izdao. To bi značilo da sam nešto kriv. "On me je lažno teretio", rekao je Sanader, uz opasku da je Jarnjak izmislio priče. "Prebacio je ono što je on radio na mene", kazao je Sanader koji je zatražio oslobađajuću presudu, prenosi HRT.

Odustao govoriti o političkom progonu, stao u obranu HDZ-a

- Držim da sam nedužan, da je stranka nedužna. Uvjeravam vas kao njezin drugi predsjednik - smatram da je stranka zaslužila drugi tretman, a ne da se povlači 10 godina po optuženičkim klupama. Odustao sam govoriti o političkom progonu, ne zato što u to ne vjerujem - nego sam odlučio na drugačiji način pobijati optužnice, rekao je Sanader.

"Ispada da sam do 1992. živio od zraka"

Potom je govorio o o svojem životu u Austriji i povratku u Hrvatsku početkom 90-ih i što je sve radio do 39. godine kad je izabran u vladu. Tvrdi da, je "nesrazmjer u imovin od 23 milijuna kuna" nastao jer u financijskom vještačenju ispada da je radio tek od 1992., a kaže - radi od druge polovice sedamdesetih. Nije uračunata ni sva zarada supruge i njezina oca, kaže Sanader i dodaje kako je njemu i njegovoj obitelji vec 10 godina blokirana imovina te da nema načina da financira obranu.

Radio je kao dopisnik Spotskih novosti iz Austrije, urednik u studentskom listu. Predavao je vjeronauk, a radio je i u marketinškoj agenciji od čega je zaradio 60-tak tisuća eura. Prodavao je i Pervanove fotografije, a devedesetih je bio suvlasnik firme eksport-import tvtrtke. Gradili su i kuće a prodajom svog udjela, kaže - dobio je oko milijun eura. 

Na jučerašnjem ročištu prozvao Ivana Jarnjaka

Sanader je jučer kazao kako je u HDZ-u isključivo predsjedništvo donosilo financijske odluke, a ne on kao predsjednik. Kao i na prvom suđenju, Sanader tvrdi da je i Ivan Jarnjak, bivši tajnik i financijski operativac HDZ-a, bio pod istragom zbog Fimi medije. Iako je Jarnjaka, kako kaže, spasio od Haškog suda, on je lažno svjedočio kako bi spasio svoju kožu. Poznati sastanak s 15 šefova državnih tvrtki i institucija nije sazvao kako bi im naložio da posluju s Fimi medijom nego jer se kao premijer brinuo za njihovo poslovanje.

Slučaj ‘Fimi media‘ - sinonim za korupciju u RH 

Ponovljeno suđenje koje je počelo još 2016. prekinuto je zbog bolesti Nevenke Jurak, vlasnice agencije po kojoj je i nazvana korupcijska afera, u srpnju 2018., kada je Sanader trebao iznijeti svoju obranu. Nevenka Jurak u međuvremenu je preminula. Sanader od početka postupka odbacuje krivnju i tvrdi da je žrtva političkog postupka što su ga pokrenuli njegova nasljednica Jadranka Kosor i tadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Uz Sanadera koji je ranije u ovom slučaju nepravomoćno dobio devet godina zatvora i stranke kažnjene s pet milijuna kuna, na optuženičkoj klupi su i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić, HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Ratko Maček. Sanader, koji izdržava zatvorsku kaznu zbog slučaja Planinska, u prosincu je nepravomoćno osuđen za mito primljeno od mađarskog MOL-a, a 2018. za profitersku proviziju od austrijske Hypo banke.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 08:20