StoryEditor

Samo kiša može pomoći ugasiti šumske požare u Rusiji

Piše D  /  20.07.2021., 04:07h

"Veliki dijelovi Jakutije sada gore. Samo kiša ondje može pomoći", rekao je Grigorij Kuksin, voditelj ruskog ogranka Greenpeaca za šumske požare, javlja agencija Interfax u utorak.

Mali su izgledi da se stanje poboljša prije polovice kolovoza u posebno pogođenoj regiji Jakutije (službeno Republika Saha) gdje upravo gore najgori požari u najvećoj zemlji svijeta, prenosi Hina.

Vatrogasci su objavili da je trenutačno aktivno 205 šumskih požara.

Prema podacima Zračne službe za zaštitu šuma, područje u kojem su aktivni požari nešto je manje nego u ponedjeljak te iznosi oko 680.000 hektara.

Nekih 2100 vatrogasca bori se s požarima u nastojanju da spriječe širenje prema lokalnim naseljima, rekao je Kuksin.

Greenpeace vjeruje da je stanje u Rusiji sada gore nego što vlasti priznaju. Satelitske snimke pokazuju požare koji su sada zahvatili tri milijuna hektara u Rusiji

Zračna služba za zaštitu šuma navodi podatak o dva milijuna hektara. 

Greenpeace navodi da se stanovnici brojnih naselja i mjesta u Rusiji bore s gustim dimom i imaju tegoba. U Jakutiji koncentracija opasnih čestica u zraku je iznad dopuštenih granica, kaže Kuksin

Mnogi su šumski požari izazvani nemarom, upozorio je i spomenuo vatre koje izmaknu kontroli, a izazivaju ih odbačeni opušci.

Dnevnik.ba

18. rujan 2021 08:28