StoryEditor

Samo Hrvatska i Slovenija nisu donijele zakon o lustraciji

Piše D  /  03.06.2019., 04:06h

Sudionici okruglog stola "Značenje slobodnog pristupa informacijama" u ponedjeljak su se zauzeli za donošenje zakona o razotkrivanju informacija kojim bi se ispoštovale rezolucije Vijeća Europe o uklanjanju naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih sustava, ističući da samo Hrvatska i Slovenija i Hrvatska nisu donijele zakon o lustraciji.

Okrugli stol organizirale su Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije, udruge obitelji poginulih hrvatskih branitelja te Zaklada Konrad Adenauer, prenosi Hina.

Pravnica Kristina Gogić kazala je kako se inicijatori donošenja zakona o razokrivanju informacija zalažu da se kao primjer uzme poljski zakon o lustraciji, ističući je za Hrvatsku veliki problem što još uvijek nema takav zakon. "Nikada za istinu nije kasno", poručila je.

Podsjetila je na rezolucije Vijeća Europe o mjerama za uklanjanje naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih sustava, te je kao jednu od mjera izdvojila upravo donošenje prikladnog zakona. Podsjetila je da su u rujnu prošle godine podnijeli inicijativu za donošenje tog zakona na koju su se, kako je kazala, oglušile Vlada, Hrvatski sabor, Predsjednica Republike te Ministarstvo pravosuđa.

Gogić je napomenula kako u hrvatskom pravnom sustavu postoji samo Deklaracija o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka od 1945. do 1990., ali bez ikakvih sankcija zbog čega, upozorava, i danas u Hrvatskoj visoke dužnosti obnašaju ljudi koji su u bivšoj državi kršili ljudska prava i radili za njezine tajne službe. Istaknula je i važnost otvaranja arhiva bivših tajnih službi, navodeći da na to poziva i rezolucija Europskog parlamenta, ali da Hrvatska to ne poštuje.

Predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije Rozalija Bartolić rekla je kako je pomirba ideološki podijeljenoga naroda osnovni preduvjet za bilo kakav napredan hrvatskog društva.

 "Osnovni preduvjet za pomirbu je istina, a do nje možemo doći samo na jedan način - osudom svih totalitarnih ideologija i režima iz kojih su proistekle brojne društvene anomalije koje uništavaju Hrvatsku", naglasila je. Smatra da za to samo treba slijediti pozitivnu praksu zemalja koje su donošenjem zakona o lustraciji to već učinile po preporukama rezolucije Vijeća Europe.

 "Zakon o lustraciji ne bi se donio kako bi se nekoga represivno progonilo po političkoj i ideološkoj osnovi. Cilj je posve suprotan - zaustaviti ideološke progone, politički motivirane procese i medijske hajke kojima, nažalost, sve više svjedočimo i koja nas sve više udaljavaju od demokratskog i civiliziranog svijeta", rekla je Bartolić.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 11:23