StoryEditor

Samo Hrvati za "mekši" pristup Europske unije potencijalnom članstvu

Piše D  /  12.10.2017., 01:10h

Istraživanje što ga je provela banjolučka agencije "Prime Communications", tehnikom usmenog intervjua na uzorku od tisuću i pol ispitanika, pokazalo je kako su građani BiH zapravo potpuno podijeljeni u odgovoru na pitanje o tome treba li EU sniziti kriterije za primanje njihove zemlje u punopravno članstvo.

Po 40 posto ispitanika odgovorilo je ‘za‘ i ‘protiv‘ te opcije, a preostalih 20 posto nije odgovorilo na ovo pitanje.

Zanimljivo je kako su u ovom slučaju ispitanici hrvatske nacionalnosti najveći zagovornici "labavijih" kriterija u odnosu na ostale zemlje, prenosi Hina.

Samo njih 27 posto kazalo je kako BiH EU trebala zadržati kriterije koji vrijede za sve druge zemlje.

Tako misli 41,1 ispitanika bošnjačke nacionalnosti, a najviše je zagovornika poštivanja postojećih kriterija među bosanskim Srbima, jer njih 45,1 posto drži da BiH mora ispuniti iste uvjete kao i druge države da bi postala članicom EU.

Hrvati su, pokazuje ovo istraživanje, najveći zagovornici "mekših" kriterija pa se za njih zalaže 50,5 posto ispitanika te nacionalnosti.

Nešto više od 44 posto Bošnjaka također su za blaži odnos EU prema BiH, dok je među Srbima samo 32,7 posto zagovornika takvog pristupa.

Rezultati istraživanja objavljeni su u vrijeme kada se BiH suočava s velikim poteškoćama pri ispunjavanju i najosnovnijih uvjeta za približavanje članstvu u Europskoj uniji.

Vlasti te zemlje više od devet mjeseci nisu bile u stanju Europskoj komisiji dostaviti niti odgovore na upitnik koji je bitan za odlučivanje o tome može li BiH dobiti status kandidata za punopravno članstvo u Uniji. Drugim državama regije za taj je posao trebao najviše četiri mjeseca.

Upitnik je iz Bruxellesa dostavljen u Sarajevo još u prosincu 2016. godine, no, zbog unutarnjih prijepora i sukoba među različitim razinama vlasti u BiH, još nema cjelovitih odgovora na sva postavljena pitanja. Postupak odgovaranja na upitnik je definiran tako da suglasnost na sadržaj odgovora moraju dati predstavnici svih razina vlasti, od državne do županijskih, što podrazumijeva desetke radnih skupina u kojima je na stotine članova.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ranije ovog tjedna je izjavio kako je usuglašeno 95 posto odgovora.

Prdsjedništvo BiH je na sjednici održanoj u srijedu zadužilo Vijeće ministara BiH da u suradnji s tijelima izvršne vlasti u entitetima i županijama unutar Federacije BiH te distriktom Brčko ispunjavanje upitnika kompletira najkasnije do 15. prosinca.

U državnom vrhu očekuju kako bi u tom slučaju Europska komisija svoju odluku o eventualnom kandidatskom statusu za BiH mogla donijeti do kraja ožujka iduće godine.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 20:10