Article_Top_970x250

Samo dvije zemlje nisu tražila pomoć MMF-a

ekonomske posljedice koronavirusa

Samo dvije zemlje nisu tražila pomoć MMF-a

ožu 31, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Reuters

Direktor Odjela za Europu pri Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) Poul Thomsen izjavio je da su, osim Rusije i Turske, hitnu financijsku pomoć od MMF-a tražile sve zemlje istočne i središnje Europe.

Thomsen je objavio kolumnu u kojoj je komentirao aktivnosti MMF-a u jeku globalne pandemije koronavirusa i njenih posljedica po ekonomiju.

Ističući kako je koronavirus snažno pogodio Europu, Thomsen je poručio da je potpuno izvjesno da će i posljedice biti teške po ekonomiju kontinenta. Upozorio je da mjesečna obustava rada sektora koji nisu nužni za život u vrijeme pandemije na godišnjoj razini donosi značajna smanjenja u bruto nacionalnom dohotku.

"Ove godine je neizbježna reakcija na postojeću krizu i agresivan odgovor svih zemalja. Međutim, već vidimo razlike u intervencijama zemalja u Europi", poručio je Thomsen.

Ističući kako je zemljama u razvoju potrebna podrška MMF-a, Thomsen je naveo da su zemlja središnje i istočne Europe već zatražile pomoć unutar MMF-ovog programa brzog financiranja, a da to nisu tražile Rusija i Turska.

On je također naveo da je MMF za brzu financijsku pomoć zemljama izdvojio blizu 50 milijardi dolara, a da je tu pomoć želi više 70 članica.

Dnevnik.ba