StoryEditor
zastupnik sda

Salko Zildžić o uhićenju: "Nesmotrenost uzrok događaja na granici"

Piše fena  /  27.09.2023., 12:01h

Salko Zildžić, zastupnik Stranke demokratske akcije, koji prisustvuje današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, izjavio je novinarima da prema zakonima Bosne i Hercegovine, on nije počinio kazneno djelo iako jeste po zakonima Srbije.

U Bosni i Hercegovini on ima dozvolu za pištolj koji posjeduje.

Sudionik je današnje sjednice u Parlamentu jer izvršava zastupničku dužnost, kazao je.

Zildžiću je sud u Užicu, Srbija, izrekao nedavno jedonogodišnju kaznu kućnog pritvora, prema sporazumu o priznanju krivice s njim, a suđeno mu je jer je granična policija našla pištolj u njegovom automobilu prilikom Zildžićevog prelaska međudržavne granice BiH i te zemlje.

Nakon presude, on se u međuvremenu vratio u BiH te novinarima u Parlamentu danas kazao da je prema njemu postupano sasvim korektno u Srbiji. Negirao je da je prilikom rutinske kontrole na granici, policija pronašla kod njega bilo kakvu legitimaciju Obavještajno-sigurnosne službe BiH.

Najavio je da će se posavjetovati s pravnicima u vezi s tim što su pojedini mediji u BiH objavili da mu je nađena legitimacija ove službe, koju inače nikad nije imao, po njegovim riječima. Ta potpuno lažna medijska informacija, kazao je, prouzročila je veliku neugodnost u događaju koji inače nije bio lak ni za njegovu obitelj, posebno ne za maloljetnu djecu mada je ipak sve stoički podneseno.

Jedina legitimacija koju je imao na granici bila je legitimacija Zastupničkog doma, kao i osobna karta, odnosno osobni dokumenti.

U Srbiju je putovao s namjerom da se vidi s prijateljem i da se tamo kratko zadrži, kazao je, a događaj na granici plod je njegove nesmotrenosti, zbog čega je pištolj bio u automobilu, nesvjesne greške i ničeg drugog, izjavio je.

U vezi s izdržavanjem izrečene kazne, Salko Zildžić kaže da treba sačekati da presuda iz Srbije dođe do službenih adresa u Bosni i Hercegovini. Inače će se on boriti za njegova prava, mogućnosti u ovom slučaju, dodao je.

Ako po zakonima Bosne i Hercegovine bude morao vratiti zastupnički mandat, učinit će to, ali borit će se za ono što su legitimna prava, rekao je Salko Zildžić, član Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 21:30