StoryEditor
Potpredsjednik rs

Salkić: "Izmjenama Izbornog zakona i Ustava BiH treba osigurati jednaka prava za sve građane"

Piše fena  /  26.01.2022., 17:34h
Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić rekao je danas da izmjenama Izbornog zakona i Ustava Bosne i Hercegovine treba osigurati jednaka prava i jednake mogućnosti u procesu donošenja odluka u oba entiteta i na razini države Bosne i Hercegovine za Bošnjake, Srbe, Hrvate i sve druge građane.

- Izmjenama Izbornog zakona i Ustava Bosne i Hercegovine treba obezbijediti jednaka prava i jednake mogućnosti u procesu donošenja odluka u oba entiteta i na razini države Bosne i Hercegovine za Bošnjake, Srbe, Hrvate i sve druge građane - kazao je Salkić. 

Smatra da bi promjene koje ne bi podrazumijevale ovakav pristup dalje produbile diskriminaciju određenog broja građana u našoj zemlji i ne bi obezbijedile poštivanje ljudskih prava i sloboda prema svim građanima na identičan način.

Oni koji predlažu rješenja koja ne nude jednaka prava za sve građane u ovoj zemlji nisu dobronamjerni spram budućnosti Bosne i Hercegovine i njene europske perspektive u budućnosti, navodi Salkić. 

Po njegovim mišljenju ključni problemi u funkcioniranju države Bosne i Hercegovine dolaze iz entiteta RS.

- Entitet RS provodi blokadu državnih institucija, godinama provodi sistemsku diskriminaciju Bošnjaka i Hrvata stvarajući ambijent u kojem Bošnjaci i Hrvati ne mogu ostati da žive u ovom entitetu na svojim ognjištima. Ako se želi pomoći funkcioniranju Bosne i Hercegovine i građanima ove zemlje treba otkloniti svaku mogućnost blokade funkcioniranja države od strane bilo kojeg pojedinca i institucije u ovoj zemlji. Ako želimo postati normalno društvo treba ukloniti svaku mogućnost provođenja sistemske diskriminacije prema bilo kome bilo gdje u Bosni i Hercegovini - smatra Salkić. 

Svako drugo rješenje je parcijalno, ono ne eliminira izvor problema u funkcioniranju države Bosne i Hercegovine, blokade i sistemsku diskriminaciju, navodi se u priopćenju potpredsjednika RS.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 16:44