StoryEditor
Potpredsjednik rs-a

Salkić: Bošnjaci u entitetu RS neće pristati da žive u nekoj novoj srpskoj državi

Piše Desk  /  11.12.2021., 20:27h
Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić, reagirajući na jučerašnju sjednicu i usvajanje zaključaka NSRS-a, kazao je da su Bošnjaci u bh. entitetu RS zabrinuti nedjelovanjem pravosudnih institucija, ali i međunarodne zajednice, na zaustavljanju tih antiustavnih i separatističkih aktivnosti.

- Zaključci NSRS-a koji su usvojeni na jučerašnjoj sjednici nastavak su kontinuiteta antiustavnog djelovanja entitetskih organa i pojedinaca na provođenju separatističkih aktivnosti s ciljem podjele Bosne i Hercegovine, ugrožavanja mira i izazivanja oružanih sukoba – kazao je Salkić.

Krajnje je vrijeme, dodao je, da se zaustavi ratnohuškačka i separatistička politika entitetskih organa i dijela predstavnika bosanskih Srba.

Ovakvo ponašanje i postupci, kazao je, u potpunosti podsjećaju na aktivnosti pobunjenih bosanskih Srba 1991. godine koje su poduzimali na rušenju ustavnog poretka Republike Bosne i Hercegovine i kasnije činjenju ratnih zločina i genocida nad Bošnjacima.

- Ako izostane adekvatna reakcija pravosudnih institucija i međunarodne zajednice na sankcioniranju entitetskih organa i pojedinaca oni postaju sudionici u ovom procesu i dijele odgovornost za sve ono što se u budućnosti bude događalo u Bosni i Hercegovini – naveo je Salkić.

- Mi očekujemo vašu konkretnu i jasnu reakciju na zaštiti mira i ustavnog poretka, ali u isto vrijeme trebate znati da Bošnjaci u ovom entitetu neće pristati da žive u nekoj novoj srpskoj državi. Zbog toga je na vama povijesna odgovornost da spriječite Milorada Dodika i entitetske organe, koji su u službi njegove separatističke politike, da ugroze mir i stabilnost, te svojim djelovanjem izazovu oružani sukob po uzoru na ratnog zločinca Radovana Karadžića – stoji u priopćenju Kabineta potpredsjednika bh.entiteta RS Ramiza Salkića.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 16:42