StoryEditor
sud bih

Sakibu Mahmuljinu osam godina zatvora

Piše hina  /  28.04.2022., 11:19h
Sud Bosne i Hercegovine u četvrtak je u ponovljenom postupku pravomoćno osudio na osam godina zatvora umirovljenog generala Armije BiH Sakiba Mahmuljina nakon što ga je proglasio krivim po zapovjednoj odgovornosti za ratne zločine koje su počinili dragovoljci iz islamskih zemalja.

Mahmuljin je tijekom rata od 1992. do 1995. godine bio zapovjednik Trećeg korpusa Armije BiH čija je zona odgovornosti bilo šire područje središnje Bosne.

U sastavu tog korpusa djelovala je i postrojba "El mudžahidin" u čijem su sastavu bile osobe podrijetlom iz afro-azijskih zemalja koje su u BiH pristigle kao ratnici motivirani vjerom.

Optužnica je teretila Mahmuljina da nije spriječio ubojstva i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika koje su počinili pripadnici postrojbe "El mudžahidin".

Prema navodima optužnice oni su u ljeto i jesen 1995. godine zlostavljali te potom ubili najmanje 50 pripadnika vojske bosanskih Srba koje su prije toga zarobili.

U prvostupanjskom postupku Mahmuljin je također proglašen krivim i tada je osuđen na deset godina zatvora a na tu presudu žalili su se i obrana i tužiteljstvo tražeći oslobađajuću presudu odnosno strožiju kaznu.

Obrana je uporno osporavala da je Mahmuljin imao bilo kakvu stvarnu zapovjednu moć nad islamskim dragovoljcima uz tvrdnju kako je postrojba u kojoj su oni bili djelovala potpuno autonomno. 

Prizivno vijeće presudu je poništilo i naložilo održavanje novog suđenja nakon kojega je izrečena pravomoćna osmogodišnja zatvorska kazna. Cijeli sudski postupak od podizanja optužnice trajao je punih šest godina.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 00:55