StoryEditor

Šain: BiH je pred vratima recesije

Piše D  /  13.07.2019., 05:07h

Ekonomski analitičari navode, na osnovu podataka Agencije za statistiku BiH, da su izvoz i uvoz lošiji nego ikad, te da je izvoz manji za skoro 230 milijuna KM, piše Dnevni avaz.

Ekonomski analitičar Željko Šain je objasnio da se recesija mjeri kada je u dva tromjesečja zaredom zabilježeno smanjivanje bruto domaćeg proizovda.

“Mi smo, praktično, već na vratima recesije. Ako što prije ne formiramo Vladu FBiH Vijeće ministara, onda ćemo sigurno ući u recesijsko razdoblje”, rekao je Šain.

Prema njegovim riječima, BiH time gubi međunarodni ugled i sve što je bitno za normalan proces rada, a to će biti i dalekosežan problem za razvoj i društvenu stabilnost.

Bruto društveni proizvod (BDP) u prvom tromjesečju ove godne porastao je za 2,2 posto, a riječ se o najmanjem rastu od 2015. godine.

Budući da u BiH preovladavaju krediti s promjenjivom kamatom, izloženost kućanstava riziku promjene kamatnih stopa nije zanemariva, na šta je prošle godine upozorila i Centralna banka BiH, navodi Avaz.

Konstultantski stručnjak Senad Hoerman je istakao da će krediti poskupjeti, a da će najviše ispaštati gospodarstvo jer se finacira iz sredststava komercijalnih banaka.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 07:37