Article_Top_970x250

Safet Oručević poziva na bošnjačko jedinstvo: Zalihić i Baralija su perspektivni, Mostar kao Srebrenica

izbor gradonačelnika

Safet Oručević poziva na bošnjačko jedinstvo: Zalihić i Baralija su perspektivni, Mostar kao Srebrenica

velj 11, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Direktor Centra za mir i multietničku suradnju Mostar Safet Oručević smatra da su i Irma Baralija i Arman Zelihić dva mlada i perspektivna kandidata.

- Ali oni napuštaju ovu borbu. Napuštanjem borbe prepuštaju izbor Kordića kao gradonačelnika. Jer ne može se drugačije dogoditi ako Koalicija za Mostar ne napravi još jedan krug razgovora. Ja bih napravio još jedan krug razgovora da Guzin, vrlo kvalitetan i zaslužan kandidat, dobije svoje glasove, a da SDP, PMP i Naša stranka uzmu dio vlasti koji mogu kontrolirati procese SDA-HDZ - kazao je Oručević za N1.

Poručio je da Mostar nije kao drugi gradovi u BiH, kao Sarajevo.

- Mostar je bliže konceptu Srebrenice, hoće li se bh. opcije okupiti zajedno i vladati Mostarom, na koji način će vladati i praviti mostove s hrvatskim narodom dalje za što bolje razumijevanje? - upitao je Oručević.

Kandidaturom za gradonačelnika, prema Oručevićevom mišljenju, Arman Zalihić nije izdao ni SDP ni Irmu Baraliju.

- Mislim da nije. Nije dovoljno dogovora među njima napravljeno. Dakle, očigledno, oni su krili neke nesporazume koje javnost nije znala, i sad su izašli na površinu, nažalost sa zakašnjenjem. Oni su morali jasnije i otvorenije sukob među njima otvoriti. Glasati tajno, javno, tko će biti kandidat bloka. Sada je BH blok dao dva kandidata. Dakle, nešto tu nije uredu. Nema tu izdaje. Izdaja je tko ne glasa za sve bh. principe. Ako vi ne date glas Guzinu, a time pobjeđuje Kordić, pita li se itko je li to izdaja? Je li izdaja ako se samo povučem i prepustim da gradonačelnik bude Hrvat? Ja sam bio za Guzina jer je on odnio najveći broj glasova u ovom bosanskohercegovačkom bloku - zaključio je Oručević.

Dnevnik.ba