Article_Top_970x250

Sada i službeno: Lajčak predložen za budućeg specijalnog predstavnika EU za Srbiju i Kosovo

bivši visoki predstavnik u BiH

Sada i službeno: Lajčak predložen za budućeg specijalnog predstavnika EU za Srbiju i Kosovo

velj 22, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Slovački ministar vanjskih poslova i nekadašnji visoki predstavnik za BiH, Miroslav Lajčak, formalno je predložen za budućeg specijalnog predstavnika Europske unije, potvrđeno je Radiju Slobodna Europa iz diplomatskih izvora u Bruxellesu.

Ovi izvori su potvrdili da je šef europske diplomacije Josep Borrell zemljama članicama EU predložio Lajčaka kao budućeg predstavnika koji će se u ime Europske unije baviti prije svega normalizacijom odnosa između Srbije i Kosova, kao i ostalim pitanjima u regiji.

Lajčakova formalna kandidatura je, kako se saznaje, bila razlog telefonskog razgovora koji je visoki predstavnik EU, Borrell obavio u petak s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Kosova Hashimom Thaçijem i premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

Kako su naveli izvori RSE, Lajčak bi mogao biti službeno imenovan 23. ožujka, na sastanku ministara inostranih poslova zemalja članica EU.

Ranije imenovanje nije bilo moguće jer je i dalje na funkciji šefa slovačke diplomacije. Lajčak će do narednog ministarskog susreta već završiti svoj mandat pošto se u toj zemlji 29. veljače održavaju parlamentarni izbori, čime su mu otvorena vrata za preuzimanje drugih obaveza.

U međuvremenu, poslije formalnog prijedloga slijede procedure koje obuhvaćaju debate na radnim grupama zemalja članica EU, na Političkom sigurnosnom komitetu EU, da bi se konačni pečat na odluku dao na sastanku Vijeća ministara EU.

Za specijalnog predstavnika EU je potrebna suglasnost svih država članica, čime izabrana osoba postaje institucionalni dio sistema i odgovara, ne samo visokom predstavniku EU, u ovom slučaju Borrellu, već i Vijeću ministara EU.

Odlazeći ministar vanjskih poslova Slovačke i budući specijalni predstavnik EU za dijalog između Srbije i Kosova i za Zapadni Balkan, Miroslav Lajčak, ima bogato iskustvo u regiji.

Bio je slovački ambasador u Srbiji i Crnoj Gori, potom je imenovan za europskog izaslanika za referendum o crnogorskoj nezavisnosti te je na kraju bio na funkciji visokog međunarodnog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Dnevnik.ba