StoryEditor

SAD želi zaplijeniti iranski tanker koji je u Gibraltaru

Piše D  /  17.08.2019., 03:08h

Nalog SAD-a da preuzme iranski tanker koji je Gibraltar zaplijenio početkom srpnja, dovodi u pitanje njegov odlazak nakon što su ga vlasti tog britanskog teritorija službeno oslobodile produljivši diplomatsku krizu između Irana, SAD-a i Velike Britanije, piše AFP u subotu.

Ni Ujedinjeno Kraljevstvo ni Gibraltar nisu još reagirali na nalog za zapljenu broda koji je američko ministarstvo pravosuđa izdalo u petak.

SAD tvrdi da je tanker služio za "ilegalni" prijevoz nafte u Siriju, u organizaciji Iranske revolucionarne garde, koju je Washington proglasio terorističkom organizacijom.

Još se ne zna je li Washington zatražio od Gibraltara da provede taj nalog.

Vlasti Gibraltara posumnjale su da je tanker Grace 1, zaplijenjen 4. srpnja, prevozio 2,1 milijuna barela iranske nafte u Siriju, kojoj je EU uveo embargo, što Iran uporno niječe.

Vlada Gibraltara kazala je u četvrtak da je dobila pisano obećanje Teherana da neće tu naftu poslati u Siriju i tanker je odlukom Vrhovnog suda tog britanskog teritorija službeno oslobođen. Predsjednik gibraltarske vlade Fabian Picardo objasnio je da će američki zahtjev razmotriti "neovisno tijelo".

Glasnogovornik iranske diplomacije, Abas Musavi, rekao je, međutim, u petak da Teheran nije obećao ništa u vezi odredišta tankera.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 00:10