StoryEditor

SAD želi da UN-ovo Vijeće sigurnosti glasa o Venezueli

Piše D  /  27.02.2019., 07:02h

"Glasat ćemo ovaj tjedan o rezoluciji u kojoj se poziva da se omogući ulazak humanitarne pomoći u Venezuelu", rekao je u utorak novinarima američki izaslanik za Venezuelu Elliott Abrams uoči sjednice Vijeća sigurnosti koju je zatražio Washington, prenosi HINA.

Odgovarajući na pitanje o mogućem ruskom vetu na američki tekst, izaslanik je rekao: "Bila bi sramota uložiti veto na rezoluciju koja poziva na dopremu humanitarne pomoći."

Rusija od početka krize kritizira upletanje Zapada, a posebno SAD-a, u "unutarnje" stvari Venezuele. Drži da se iza američke želje za dopremom humanitarne pomoći skriva želja za nasilnim rušenjem Nicolasa Madura.

Govoreći o "izrugivanju međunarodnom pravu", ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzja zauzeo se za poštovanje venezuelskog "suvereniteta", optužujući Washington da želi "na silu hraniti" venezuelski narod, što je "mučenje koje se primjenjuje u Guantanamu".

Na sjednici na kojoj je iskrilo između pristaša Juana Guaidóa i onih Nicolasa Madura, SAD i Rusija su se međusobno optuživali za primjenu "hladnoratovske retorike".

Venezuelski ministar vanjskih poslova Jorge Arreaza, držeći u ruci fotografiju navodnih pobunjenika, osudio je "povredu" teritorijalne cjelovitosti svoje zemlje proteklog vikenda. Rekao je da je u kamionima kojima se trebala dopremiti pomoć zapravo bila oprema za podizanje barikada, poput čavala i bodljikave žice. "Državni udar nije uspio", istaknuo je.

Od početka veljače u Vijeću sigurnosti se natječu dva suparnička nacrta rezolucije o Venezueli, jedan koji je podnio SAD i drugi ruski.

U američkom tekstu poziva se na to da se omogući doprema međunarodne humanitarne pomoći i da se organiziraju predsjednički izbori. Prijeti mu ruski, a možda i kineski veto. Kina je u utorak opetovala da se protivi "upletanju u unutarnja pitanja" Venezuele.

U ruskom nacrtu se pak osuđuju američke prijetnje primjenom sile prema Caracasu.

Za prihvaćanje rezolucije u Vijeću sigurnosti s 15 članova potrebno je devet glasova, a nijedna stalna članica (SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija) ne smije uložiti veto.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 19:01