StoryEditor
čekanje na granici

SAD vratio kontroverzni Trumpov program za migrante

Piše hina  /  06.01.2022., 16:02h
SAD je u srijedu započeo s vraćanjem migranata u meksički grad Tijuanu u sklopu ponovnog pokretanja programa iz Trumpove ere koji prisiljava tražitelje azila da čekaju na ročište američkog suda u Meksiku, objavile su meksičke vlasti i agencija za migracije Ujedinjenih naroda (UN).

SAD i Meksiko prošlog su mjeseca dogovorili ponovno pokretanje kontroverznog programa, poznatog kao Protokoli za zaštitu migranata (MPP), koji je u skladu s nalogom američkog saveznog suda.

Američki demokratski predsjednik Joe Biden borio se da preokrene mnoge čvrste imigracijske politike koje je uveo njegov republikanski prethodnik Donald Trump.

Biden je ukinuo MPP ubrzo nakon svoje inauguracije u siječnju jer je nastojao slijediti ono što je nazvao humanijim pristupom imigraciji. No savezni sudac presudio je da Bidenov potez nije slijedio odgovarajuću proceduru te je u kolovozu naložio vraćanje MPP-a.

Migranti ponekad čekaju tjednima ili godinama na saslušanje

Program je prvi put nastavljen u prosincu na međunarodnom prijelazu koji povezuje El Paso u Teksasu i Ciudad Juarez. Do sada je vraćeno više od 200 ljudi u Meksiko u sklopu ponovnog pokretanja MPP-a, prema podacima Međunarodne organizacije za migracije UN-a (OIM).

Dva migranta vraćena su u srijedu u Tijuanu, koja je preko puta Kalifornije, s budućim dogovorima na američkim sudovima, rekao je službenik OIM-a.

Grupa koja se bori za prava migranata Al Otro Lado rekla je da su dvojica muškaraca kolumbijski državljani.

Ni američka carinska i granična zaštita (CBP) ni meksička imigracijska agencija nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentarom.

Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice i druge skupine kritizirale su ponovno pokretanje politike iz Trumpove ere, upozoravajući da se migranti suočavaju s rizikom od otmica, silovanja i iznude u opasnim meksičkim pograničnim gradovima.

Prema izvornom programu za 2019., oko 70.000 migranata koji su tražili azil bilo je prisiljeno čekati tjednima, a ponekad i godinama u Meksiku na datum koji je dao američki sud, umjesto da im je dozvoljeno da čekaju svoja saslušanja u SAD-u.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 21:41