Article_Top_970x250

SAD vraća Palestincima 150 milijuna dolara pomoći

veze SAD-a s Palestincima

SAD vraća Palestincima 150 milijuna dolara pomoći

tra 07, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Twitter

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena planira izdvojiti oko 150 milijuna dolara pomoći Palestincima, obnavljajući dio pomoći koju je bivši predsjednik Donald Trump ukinuo, rekli su upućeni izvori.

Očekuje se da će se pomoć, koja će se uglavnom pružati putem UN-ove agencije za pomoć UNWRA, objaviti u srijedu u sklopu napora da se poprave veze SAD-a s Palestincima narušene za Trumpova mandata.

Demokratski predsjednik Biden jasno je rekao da namjerava izmijeniti politiku svog republikanskog prethodnika kojeg su Palestinci proglasili u najvećoj mjeri pristranim u korist Izraela, prenosi Hina.

Nova administracija prije se obvezala da će nastaviti sa stotinama milijuna dolara gospodarske i humanitarne pomoći i raditi na ponovnom otvaranju palestinske diplomatske misije u Washingtonu.

Bidenovi pomoćnici također su jasno stavili do znanja da žele ponovno uspostaviti cilj pregovaračkog rješenja dviju država kao prioritet u američkoj politici u vezi s izraelsko-palestinskim sukobom. No do sada su se kretali oprezno, a svi bitniji koraci vjerojatno će se pričekati nakon neizvjesnih izraelskih izbora u ožujku, nakon kojih slijede palestinski izbori najavljeni za sljedeće mjesece.

Trumpova administracija blokirala je gotovo svu pomoć nakon što je prekinula veze s Palestinskom samoupravom 2018. Taj je potez doživljen kao pokušaj da se Palestinci prisile na pregovore s Izraelom pod uvjetima koje je palestinsko vodstvo označilo kao pokušaj da im uskrati održivu državu. To je uključivalo ukidanje potpore financiranju Agencije Ujedinjenih naroda za rad i pomoć (UNWRA), koja pruža pomoć i za oko 5.7 milijuna registriranih palestinskih izbjeglica širom Bliskog istoka.

Očekuje se da će obnovljeno financiranje uglavnom biti usmjereno na UNWRA-u, a administracija zasad vjerojatno neće nastaviti davati izravnu ekonomsku pomoć Palestinskoj samoupravi, rekli su izvori za Reuters. Novac koji će se dati UNWRA-i neće odmah vratiti doprinose na razinu od 365 milijuna dolara koje je SAD dao agenciji 2017. godine.

Dnevnik.ba